...miało być inne ciasto, ale w lodówce zalegał serek mascarpone i kilka brzoskwiń których nie miał kto zjeść. Ciasto kruche z ulubionego przepisu Gordona Ramsaya. Ja mam formę do tarty 26cm więc cała tarta wyszła niska a i ciasto cieniutkie...
125 g schłodzonego masła
90 g cukru (0,4 szklanki)
250 g mąki (1,5 szklanki)
jajko
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką, cynamonem a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Krem:
250g serka mascarpone
200ml słodkiej śmietany 30% tłuszczu
ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii
2-3 łyżki cukru pudru ile kto uważa do smaku
brzoskwinie
galaretka brzoskwiniowa
250 ml wody
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Wygląda cudnie. Uważam, że niska tarta jest nawet bardziej elegancka :)
OdpowiedzUsuńTwoja tarta jest idealna! :)
OdpowiedzUsuńZabieram kawałek do porannej kawki :) będzie smacznie mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne u ciebie zakończenie wakacji ;)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie jak się patrzy na te zdjęcia :) Ja właśnie zabieram się za pieczenie zebrowej babki ;) Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńJaka ona słoneczna! Piękna i pyszna.
OdpowiedzUsuńPyszna ta Twoja tarta, chętnie bym zjadła kawałeczek, pozdrawiam cieplutko :-).
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto Izo!
OdpowiedzUsuńAleż słoneczna!
OdpowiedzUsuńfajne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszności!
OdpowiedzUsuń2 godziny roboty 10 minut jedzenia.
OdpowiedzUsuńTa tarta musi być pyszna. A ja muszę ja wypróbować:-) Aktualnie delektuję się goframi, kojarzą mi się z naszym Bałtykiem:-)
OdpowiedzUsuńpomysł na tartę super, a jeszcze bardziej podoba mi się przepis na kruche ciasto, nigdy mi dobre nie wychodzi.na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńRozpływa się w ustach , pychota
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie i apetycznie. Uwielbiam brzoskwinie
OdpowiedzUsuńLOKROPNIE DOBRE CIASTO
OdpowiedzUsuńCudowna tarta. Taka letnia i bardzo słoneczna:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Mam takie pytanko, czy można w tej tarcie użyć brzoskwiń ze słoika? Lub brzoskwiń z puszki? i czy można jakoś zastąpić formę to tarty, bo nie mam :)
OdpowiedzUsuńAsia...oczywiscie że można dac z puszki. A jako formę do tarty mozna uzyć tortownicy, sama tak często robię
OdpowiedzUsuń