...szpinaku nie cierpię i nie jem. Do tej pory zdarzyło mi się dwa razy zrobić z nim jakieś dania. Pierwsze to było spaghetti ze szpinakiem a drugie to ta właśnie zupa. Nie powiem że polubiłam szpinak, ale zupę zjadłam, więc chyba nie była taka zła ;) A skorzystałam z tego przepisu...
1 paczka mrożonego szpinaku (ja miałam świeży)
skrzydełka na zupę
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
pół pora
ziemniaki
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki masła
sól,pieprz
jajka gotowane
śmietana
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy skrzydełka; solimy. Gotujemy. Skrzydełka wyjmujemy; oddzielamy mięso i wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy obrane ,umyte i pokrojone ziemniaki oraz starte na dużych oczkach warzywa. Gotujemy ok 10 minut
Szpinak, dodajemy nierozmrożony do zupy, gorący wywar nam go doskonale rozmrozi. Ja miałam świeży szpinak więc najpierw go zblanszowałam a następnie rozdrobniłam blenderem. Zagotowujemy całość.
Cebule obieramy ,drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor; dodajemy czosnek; dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku sola, pieprzem i zaprawiamy śmietana.
Pycha, uwielbiam szpinak, robię fajną sałatkę z łososiem i szpinakiem, zupka do wypróbowania, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcia... ładny szpinak... tak trzymać.
OdpowiedzUsuńŁadne zdjęcie zupy. Ciężko szczawiową uchwycić z taką toną zieleni.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam szpinak! :)
OdpowiedzUsuńszpinak to coś dla mnie <3 ale zupki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJa gotuję zupę szpinakową, co prawda nie za często bo jak nie zobaczę dna to nie mogę oderwać się od gara. Zupę robi się tak:
OdpowiedzUsuńUgotować udko z kurczaka lub pierś ale udko jest smaczniejszym rozwiązaniem , należny tak je ugotować aby łatwo dało się obrać mięso.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę dodać chili płaską łyżeczkę mielonego, kmin rzymski i pokrojoną białą część od pora zeszklić dodać 1,3 szklanki ryżu chwilkę przesmażyć wlać 2 szklanki wywaru z gotowania uda. dodać szpinak ja daję paczkę liści mrożonych które wcześniej rozmrażam i odparowuję wodę. Gotować aż ryż będzie prawie rozgotowany ok 25 min. Następneie doprawić do smaku zupa musi być dosyć pikantna. dodać pokorjne mięso z kurczaka. Duży pojemnik jogurtu naturalnego obficie przyprawić czosnkiem i dodać do gorącej zupy nei gotować już bo sie zważy. Podawać posypane serem feta. smacznego.
W sumie zupę robi sie szybko i jest dosyć prosta.
dawno nie jadałam - narobiliście mi smaku :)
OdpowiedzUsuńzrobimy ją pierwszy raz! ale już nam smakuje gdy czytamy przepis:)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam szpinak! Jako dodatek do obiadu, pycha! Ale zupy ze szpinaku nigdy nie jadłam...
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis. Za szpinakiem nie przepadam, ale od czasu do czasu, tak dla odmiany, można zjeść. :)
OdpowiedzUsuńDla samego koloru warto zrobic .
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
ja uwielbiam szpinak w każdej postaci więc i tej zupy spróbuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmaczna zupka. Ja bardzo lubię szpinak :)
OdpowiedzUsuńMoja rada na szpinak? Zabić smak czosnkiem i koniecznie zmiksować zupę :)
OdpowiedzUsuńA ja i mój syn uwielbiamy szpinak, zupa wygląda ekstra i jaki piękny kolor :-)
OdpowiedzUsuńAj uwielbiam szpinak, a w połączeniu z jajkiem tworzy idealną kompozycję! Ale zupy szpinakowej jeszcze nie jadłam, na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńdo szpinaku po traumie z podstawówki przekonałem sie dopiero z 3 lata temu
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjne i pewnie też tak smakuje. Bardzo chętnie sobie podobne danie ugotuję. Faktycznie szpinak można zmiksować wraz z czosnkiem.
OdpowiedzUsuń+ sok z jednej cytryny i smakuje jak szczawiowa. Polecam 5 z + sory teraz 6 z+
OdpowiedzUsuńPychota!!
OdpowiedzUsuńkoniecznie cytryna!
Koniecznie muszę spróbować tej zupy. Kocham szpinak!
OdpowiedzUsuń