...ciasto smaczne w smaku bardzo podobne do "Kopca kreta". Może się wydawać nieco czasochłonne, lecz biszkopt możemy upiec dzień wcześniej. Ja swoje ciasto nasączyłam malibu. Przepis z bloga "My tasty kitchen"
Biszkopt:
5 jaj
1 szkl cukru
1 budyń czekoladowy
3 łyżki kakao
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa:
600 ml śmietanki kremówki 30-36%
1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej
1/3 szklanki mleka
1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
1 cytryna
3 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 4,5 szklakach wody
starta czekolada
ponadto:
jakikolwiek dżem do przełożenia
poncz bądź malibu do nasączenia
3 galaretki rozpuszczamy w 4,5 szklankach wrzątku, odstawiamy i czekamy aż galaretka zacznie tężeć.
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Mieszając już ręcznie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm) Pieczemy około 30-35 min w temp. 160-170 stopni do "suchego patyczka"
Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Schłodzoną wlewamy do ubitej śmietany dopiero chwilę przed wyłożeniem jej na galaretkę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt przecinamy na połowę, nasączmy i smarujemy cienką warstwą dżemu. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła.
Na galaretkę wykładamy większa część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę i oprószamy startą czekoladą
tylko nie kiwi bo kiwi nie przyjmuje galaretki i sie nie zetnie:)
OdpowiedzUsuńjutro robię tan placek...zamiast bananów dam wiśnie i galaretkę wiśniową...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie! Zapisuję przepis, zrobię w weekend :D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Nigdy takiego ciasta nie jadłam, warto zrobić :)
OdpowiedzUsuńwypróbowałam! jest przepyszne na stałe wejdzie do mojej kuchni. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńRewelacja ...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, kupuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńno żesz .... ślina mi pociekła na klawikord (((((
OdpowiedzUsuńJa kiedyś robiłam takie ciasto jest ono naprawdę bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo smaczne, lekkie.Super przepis.
OdpowiedzUsuńczy wierzchni biszkopt również nasączamy ?
OdpowiedzUsuńZrobiłam - jest pyszne! Polecam :D
OdpowiedzUsuńMira...tak ja nasączałam , ale nie jest to konieczne; jak kto lubi ;)
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto!!! kusi :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadlem ale widac na zdjeciu ze pyha az slina leci na sam widok
OdpowiedzUsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie i tak samo smakuje.Zrobiłam wczoraj i wszyscy jesteśmy zadowoleni z tego ciasta po prostu niebo w buzi :-)
OdpowiedzUsuńKarolina...cieszę się że smakowało ;) Pozdrawiam Iza
OdpowiedzUsuńZapisuję na liście do zrobienie. Wygląda przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuń