...alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii. Jak przeczytałam na blogu "Filozofia Samku" skąd zaczerpnęłam przepis można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso. Ja robiłam już kilka razy w wersji podstawowej; zdecydowanie są to moje smaki. Alechę jadam z chlebkiem "Himbasha" również rodem z Etiopii który także polecam...
2 marchwie
6-7 ziemniaków
1 zielona papryka
1 papryczka chili
2-3 cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 czerwona cebula
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
1 łyżeczka kuminu
olej
Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.
Pyszny gulasz, taki jak lubię :) bardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Fajnie wygląda, nigdy nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda. ten chlebek sama robisz? czy gdzieś kupujesz?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Martoohna...tak sama robie i łatwo i szybko sie robi kliknij w nazwe to przeniesie do przepisu, ale prosze równiez tu podam linka http://www.mniam-mniam.bloog.pl/id,341446198,title,himbasha,index.html
OdpowiedzUsuńWenus...dziekuje i polecam
Konczi i Szpileczka, polecam bo jest na prawde bardzo smaczny
To mi pasuje!
OdpowiedzUsuńooo jakie idealne danie na panujące upały :) ostatnio jestem zagorzałą zwolenniczką takich przepisów :) pozdrowionka
OdpowiedzUsuńnie próbowałam takich smaków, ale danie wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe składniki, musi być aromatyczny i pyszny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na gulasz, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniami aż mam ochotę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie
Uwielbiam takie dania, zwłaszcza teraz, w pełni sezonu :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny gulasz.
OdpowiedzUsuńGulasz wygląda pysznie, a zdjęcie wygląda cudnie, buziaki:*
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić taki etiopski chlebek do gulaszu?
OdpowiedzUsuńKamila...ja go sama pieklam przepis jest na blogu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo nawet lepiej że nie trzeba go kupować - u mnie na prowincji z pewnością byłby z tym problem...
OdpowiedzUsuńZapowiada się na pyszne danie
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić taki gulasz!
OdpowiedzUsuń