piątek, 1 sierpnia 2014

alecha - etiopski gulasz

...alecha czyli lekko pikantny,bardzo smaczny i szybki do przygotowania gulasz rodem z Etiopii. Jak przeczytałam na blogu "Filozofia Samku" skąd zaczerpnęłam przepis można dodać również fasolkę szparagową, kapustę czy też mięso. Ja robiłam już kilka razy w wersji podstawowej; zdecydowanie są to moje smaki. Alechę jadam z chlebkiem "Himbasha" również rodem z Etiopii który także polecam...





2 marchwie
6-7 ziemniaków
1 zielona papryka
1 papryczka chili
2-3 cm kawałek imbiru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 czerwona cebula
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki pasty pomidorowej
sól
1 łyżeczka kuminu
olej



Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę czy jak tam chcecie ziemniaki i marchewkę, wsypujemy kurkumę, smażymy 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy czosnek, imbir i chili, smażymy chwilę. Dokładamy pokrojoną w kostkę paprykę, przecier, pastę pomidorową, dolewamy około pół szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy ok 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Jeśli zajdzie potrzeba dodajemy więcej wody na patelnię. Doprawiamy kuminem, solą i pieprzem.

18 komentarzy:

  1. Konczi i Szpileczka1 sierpnia 2014 16:29

    Pyszny gulasz, taki jak lubię :) bardzo ładnie wygląda :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wenus-lifestyle1 sierpnia 2014 18:20

    Fajnie wygląda, nigdy nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetycznie wygląda. ten chlebek sama robisz? czy gdzieś kupujesz?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Martoohna...tak sama robie i łatwo i szybko sie robi kliknij w nazwe to przeniesie do przepisu, ale prosze równiez tu podam linka http://www.mniam-mniam.bloog.pl/id,341446198,title,himbasha,index.html

    Wenus...dziekuje i polecam

    Konczi i Szpileczka, polecam bo jest na prawde bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo jakie idealne danie na panujące upały :) ostatnio jestem zagorzałą zwolenniczką takich przepisów :) pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  6. czarodziejka smaków3 sierpnia 2014 21:13

    nie próbowałam takich smaków, ale danie wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Natalia - Poezja Smaku4 sierpnia 2014 01:04

    Wspaniałe składniki, musi być aromatyczny i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis na gulasz, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniami aż mam ochotę spróbować :)
    zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie dania, zwłaszcza teraz, w pełni sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny gulasz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gulasz wygląda pysznie, a zdjęcie wygląda cudnie, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  13. A gdzie można kupić taki etiopski chlebek do gulaszu?

    OdpowiedzUsuń
  14. Kamila...ja go sama pieklam przepis jest na blogu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. To nawet lepiej że nie trzeba go kupować - u mnie na prowincji z pewnością byłby z tym problem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Zapowiada się na pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszę zrobić taki gulasz!

    OdpowiedzUsuń