...ciasto jest bardzo smaczne no bo jakież może być inne z połączenia czekolady, budyniu i truskawek. Spód czekoladowy jest rewelacyjny, wilgotny a takie ciasta lubię więc z pewnością wykorzystam do innych wypieków...
ciasto:
pół szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
krem budyniowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła
warstwa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
szklanka wody
ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.
warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.
Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.
źródło: "Mouth watering eats"
Pyszna geometria!:)
OdpowiedzUsuńSpód czy sód? ;-)
OdpowiedzUsuńAnita...dziekuję ;)
OdpowiedzUsuńEwa...spód spód dzieki za czujność
Wygląda wspaniale i doskonale :)
OdpowiedzUsuńIdelne ciasto.
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda :) aż się chce od razu ją skosztować
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Aż zatęskniłam do truskawek! :)
OdpowiedzUsuńIdealna do dobrej kawy :P.
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się pięknie :-)
OdpowiedzUsuńLubie ciasta czekoladowe z masą budyniową, a z galaretką to już delicja :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne połączenie, ciasto wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, jeszcze nie upiekłam tortu z Twojego przepisu, a tu kolejna perełka kulinarna, buziaki:*
OdpowiedzUsuńJak równiutko pokrojone:) Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńJest piękne! Apetyczne. :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńKiedyś piekłam torta na tym biszkopcie, masz racje jest obłędnie wilgotny a zarazem aksamitny w smaku.
Pozdrawiam:)
Trzy piękne warstwy, każda przepyszna!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kostkę :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuńa jak to jest z tymi galaretkami? do tych truskawek z wodą to dodac te galaretki w proszku wsypać po prostu czy rozrobione zwodą dodac do tych truskawek?proszę o szybki komentarz:)dzieki
OdpowiedzUsuńdodajemy proszek do truskawek i dokładnie mieszamy
OdpowiedzUsuń