czwartek, 23 października 2014

kostka czekoladowo-budyniowa z truskawkami

...ciasto jest bardzo smaczne no bo jakież może być inne z połączenia czekolady, budyniu i truskawek. Spód czekoladowy jest rewelacyjny, wilgotny a takie ciasta lubię więc z pewnością wykorzystam do innych wypieków...





 ciasto:
pół szklanki mleka
50 g gorzkiej czekolady
1 jajko
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
pół szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
2 kopiaste łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody   

krem budyniowy:
0,5 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g masła

warstwa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek świeżych lub mrożonych
szklanka wody



ciasto: Mleko podgrzać z czekoladą aby się rozpuściła czekoladę; ostudzić. W misce utrzeć jajo na jasny krem z cukrem. Dodać olej, śmietanę, mleko z czekoladą; zmiksować. Do całości przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę, zmiksować tylko do połączenia składników. Przelać do foremki 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25-35 minut w temperaturze 160°C do suchego patyczka.

warstwa truskawkowa: Do średniej wielkości garnka włożyć truskawki, zblendować, dolać szklankę wody i zagotować. Dodać galaretki i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

masa budyniowa: Do garnka wlać pół litra mleka, z czego odlać pół szklanki, wsypać cukier. Do szklanki dodać obie mąki oraz budyń i wszystko razem dobrze wymieszać. Wlać do gotującego się mleka; ugotować budyń. Kiedy mocno zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Następnie zimny utrzeć z masłem.

Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru do pieczenia przełożyć znów do blaszki, posmarować masą budyniową dojeżdżając do brzegów, by galaretka nie dostała się do ciasta czekoladowego. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki, najlepiej na noc.



źródło: "Mouth watering eats"

20 komentarzy:

  1. Spód czy sód? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anita...dziekuję ;)

    Ewa...spód spód dzieki za czujność

    OdpowiedzUsuń
  3. czarodziejka smaków23 października 2014 18:06

    Wygląda wspaniale i doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Agnieszka, Czerwona Fasola23 października 2014 21:41

    pięknie wygląda :) aż się chce od razu ją skosztować

    OdpowiedzUsuń
  5. Natalia - Poezja Smaku24 października 2014 03:19

    Wygląda pięknie! Aż zatęskniłam do truskawek! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna do dobrej kawy :P.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto prezentuje się pięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. malgosia-napiecyku24 października 2014 20:27

    Lubie ciasta czekoladowe z masą budyniową, a z galaretką to już delicja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. domowacukierniaewy24 października 2014 22:27

    Ale pyszne połączenie, ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto, jeszcze nie upiekłam tortu z Twojego przepisu, a tu kolejna perełka kulinarna, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak równiutko pokrojone:) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jest piękne! Apetyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wyglada:)

    Kiedyś piekłam torta na tym biszkopcie, masz racje jest obłędnie wilgotny a zarazem aksamitny w smaku.

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Trzy piękne warstwy, każda przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo fajny pomysł na kostkę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  17. a jak to jest z tymi galaretkami? do tych truskawek z wodą to dodac te galaretki w proszku wsypać po prostu czy rozrobione zwodą dodac do tych truskawek?proszę o szybki komentarz:)dzieki

    OdpowiedzUsuń
  18. dodajemy proszek do truskawek i dokładnie mieszamy

    OdpowiedzUsuń