...bardzo lubię taki właśnie boczek do chleba, pamiętam jak od zawsze moja mama taki właśnie robiła. Boczek możemy przygotować na dwa sposoby piec rozłożony lub zrolować, owinąć bawełnianym sznurkiem i upiec jako roladę...
5-6 ząbków czosnku
3-4 łyżki majeranku
2 cebule
sól
pieprz
Mieszamy ze sobą sól, pieprz, majeranek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Boczek myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Następnego dnia wkładamy do garnka do pieczenia mięsa i obsmażamy go z obu stron. Wkrawamy cebulkę .
I teraz możemy wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godz. w 170st lub prużyć pod przykryciem na małym gazie, ja wolę taki boczek z gazu:) Należy też pamiętać o tym aby w razie potrzeby od czasu do czasu podlewać wodą
I czy to nie lepiej zrobic cos w domu niz karmic sie "wedlinami" ze sklepu?
OdpowiedzUsuńOd siebie dorzucam tylko kminek. Pycha!
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek do chleba, pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńMój tata taki uwielbia i prosi często mamę, żeby mu robiła :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy najlepszy!
OdpowiedzUsuńNie oceniony zwłaszcza do chlebka. No ale cóż począć z kaloriami? W myśl zasady "od czasu do czasu to i świętemu można" tak właśnie smakuję i nie przejmuję się kaloriami. Najlepiej smakuje mi z ketchupem lagodnym (np. z Gomaru), bez sprzecznie najlepszy jaki próbowałem. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAlez to pysznie wygląda :) zjadłabym!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPyszności po prostu :D
OdpowiedzUsuńJak z dawnych lat, wspaniały :)
OdpowiedzUsuńTaki boczek + świeży chlebek i musztarda ummmmm :) Załapałem smaka ;)
OdpowiedzUsuńpyszności, u mnie w domu taki się robi :)
OdpowiedzUsuń