poniedziałek, 19 stycznia 2015

sigara boregi

...tureckie pieczone bądź smażone ruloniki z ciasta filo lub yufka nadziewane słonym serem typu feta. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepisów w sieci jest mnóstwo ja tym razem skorzystałam który został podany na stronie "Turkishcookbook"





6 arkuszy ciasta filo
4 ugotowane ziemniaki
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
1/2 sera typu feta
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

dodatkowo:
1 żółtko
czarnuszka



na maśle podsmażyć cebulę, dodać ciepłe utłuczone ziemniaki, pokruszony ser, sol, pieprz paprykę oraz natkę pietruszki. Wszytko dokładnie wymieszać.

Na stole ułożyć dwa arkusze ciasta filo. Pokroić z góry do dołu na 4 pasy. Na górze umieścić nadzienie; zostawiając po bokach trochę wolnego miejsca i zwijać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200st ok 15-18 minut na złoty kolor.

18 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają :) zapisuję do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Izo u Ciebie jak zwykle pysznie. Czy zamiast ciasta yufka mogę użyć ciasta francuskiego? I czy chodzi o standardową kostkę sera feta?

    OdpowiedzUsuń
  4. a można zrobić z ciasta francuskiego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Lolko...pewnie że można. Jak zrobisz daj znać

    Monika...dziekuję. Tak połowę standardowej kostki fety, w oryginale niby jest 1/4 szkl pokruszonej fety ale ja dałam więcej bo tak tez mi smakowało. Co do ciasta francuskiego to myślę że tez fajnie bedzie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Natalia - Poezja Smaku21 stycznia 2015 02:50

    Fantastyczne, ja nadziewałam takie paleczki wołowiną, ten pomysł też super

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super. U mnie na dzielni nie idzie kupić filo i tak jak przedmówca spróbuję zrobić z ciastem francuskim. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam je kilka lat temu, bo moja znajoma jest żoną Turka ;) twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. jejku ! jakie one apetyczne !

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszą bosko smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniałe! Muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze nie robiłam niczego z ciasta filo, a muszę przyznać, że wygląda to bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłędne, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają zjawiskowo i pysznie, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale zrolowane i to nadzienie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Takie troszkę tureckie ruskie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam - są pyszne! Polecam wszystkim, tym bardziej, że wiele roboty z nimi nie ma :)

    OdpowiedzUsuń