...tureckie pieczone bądź smażone ruloniki z ciasta filo lub yufka nadziewane słonym serem typu feta. Bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepisów w sieci jest mnóstwo ja tym razem skorzystałam który został podany na stronie "Turkishcookbook"
6 arkuszy ciasta filo
4 ugotowane ziemniaki
1 średnia cebula pokrojona w plasterki
1/2 sera typu feta
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki papryki
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
dodatkowo:
1 żółtko
czarnuszka
na maśle podsmażyć cebulę, dodać ciepłe utłuczone ziemniaki, pokruszony ser, sol, pieprz paprykę oraz natkę pietruszki. Wszytko dokładnie wymieszać.
Na stole ułożyć dwa arkusze ciasta filo. Pokroić z góry do dołu na 4 pasy. Na górze umieścić nadzienie; zostawiając po bokach trochę wolnego miejsca i zwijać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką i piec w piekarniku nagrzanym do 200st ok 15-18 minut na złoty kolor.
Bardzo apetycznie wyglądają :) zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie...mniam :)
OdpowiedzUsuńIzo u Ciebie jak zwykle pysznie. Czy zamiast ciasta yufka mogę użyć ciasta francuskiego? I czy chodzi o standardową kostkę sera feta?
OdpowiedzUsuńa można zrobić z ciasta francuskiego?
OdpowiedzUsuńLolko...pewnie że można. Jak zrobisz daj znać
OdpowiedzUsuńMonika...dziekuję. Tak połowę standardowej kostki fety, w oryginale niby jest 1/4 szkl pokruszonej fety ale ja dałam więcej bo tak tez mi smakowało. Co do ciasta francuskiego to myślę że tez fajnie bedzie smakowało.
Fantastyczne, ja nadziewałam takie paleczki wołowiną, ten pomysł też super
OdpowiedzUsuńWygląda super. U mnie na dzielni nie idzie kupić filo i tak jak przedmówca spróbuję zrobić z ciastem francuskim. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJadłam je kilka lat temu, bo moja znajoma jest żoną Turka ;) twoje wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńjejku ! jakie one apetyczne !
OdpowiedzUsuńMuszą bosko smakować :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam niczego z ciasta filo, a muszę przyznać, że wygląda to bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńObłędne, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszota!.
OdpowiedzUsuńWyglądają zjawiskowo i pysznie, buziaki:*
OdpowiedzUsuńWspaniale zrolowane i to nadzienie!
OdpowiedzUsuńTakie troszkę tureckie ruskie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam - są pyszne! Polecam wszystkim, tym bardziej, że wiele roboty z nimi nie ma :)
OdpowiedzUsuń