wtorek, 16 czerwca 2015

botwinka II




...ile domów tyle przepisów na botwinkę. Dziś podaje przepis na botwinkę ugotowaną na skrzydełkach, którą chyba robię najczęściej...





2,5 litra wody
skrzydełka
duży pęczek botwiny
włoszczyzna
ziemniaki
ziele angielskie
2 ząbki czosnku
liść laurowy
majeranek
sól, pieprz
1-2 łyżki octu
jajka
śmietana
koperek




Na skrzydełkach i włoszczyźnie gotujemy wywar, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. W międzyczasie obieramy buraki i kroimy np w kostkę, dodajemy także trochę łodyg i liści botwiny. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wyjmujemy skrzydełka; obieramy mięso i dodajemy do zupy. Marchew, seler i pietruszkę też wyjmujemy rozcieramy widelcem na talerzu dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ocet, który można zastąpić sokiem z cytryny. Wrzucamy posiekany koperek, majeranek i czosnek.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i z kleksem śmietany...

6 komentarzy: