poniedziałek, 12 października 2015

ciasto "babie lato"

...słoneczne ciasto w sam raz do kawy, herbaty na jesienne popołudnia czy wieczory. Miodowe placki przełożone pysznym lekkim kremem i koniecznie z lekko kwaskowym dżemem dla przełamania smaku, więc nie rezygnujcie z niego. Przepis od Justyny z bloga  "Moje ciacho"





ciasto:
5 jajek
200 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki miodu
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka octu

krem:
3 szklanki śmietany kremówki 30 %
500 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
mały słoiczek dżemu porzeczkowego
płatki migdałów i kokos do dekoracji



ciasto: masło, miód, cukier, kakao, rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem. Miksując dalej dodawać porcjami mąkę. Blachę (24x35cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w 165st ok. 40 min. Gdyby ciasto zbyt szybko z wierzchu się rumieniło to w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Ostudzić, następnie przekroić na dwie części.

Masa:Do misy przelać dobrze schłodzoną śmietanę;zmiksować. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i serek mascarpone.

Spodnią część ciasta posmarować cienko dżemem, następnie wyłożyć masę; (zostawiając ok. 3 pełne łyżki na wierzch ciasta) przykryć kolejnym plackiem. Rozsmarować pozostawioną masę i udekorować uprażonymi migdałami i wiórkami kokosowymi...

22 komentarze:

  1. Ciasto wygląda pysznie, z chęcią zjadłabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ciasto. Poproszę taki kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, jak ślicznie wyszło to ciasto, cieszę się, że smakuje. Porywam duży kawałek do kawy, pozdrawiam cieplutko, buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i bardzo fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha! wlasnie na takie ciacho mam ochote!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho i piękne zdjęcie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto , a zdjęcia cudne :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno wielkie mniam
    :)
    pysznie wygląda i pysznie smakuje
    Przepis biorę :) i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajna nazwa, apetyczne ciacho i śliczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda obłędnie! Zdecydowanie muszę wypróbować ten wspaniały przepis. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękna fotka, ciasto wygląda rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli to ciasto smakuje tak jak wygląda, to musi być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  13. " Jajka wymieszać w misce z octem. Do przestudzonej masy dodać jajka, wymieszać mikserem." Przepraszam ale nie bardzo rozumiem. Mam ubić jajka i dodać ocet? Czy tez ubić białka a następnie dodać żółtka i ocet? Mogę prosić o dokładniejszy opis tych czynności? Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  14. do "przestudzonej masy" czyli do roztopionego masła z miodem, cukrem i kakaem

    OdpowiedzUsuń