...ciasto drożdżowe w nieco innej "formie", bardzo fajnie wygląda. Chociaż może nie powinnam nazwać go ciastem bo smak i strukturę ma bardziej zbliżoną do chałki. Ciasto możemy sobie odrywać po jednej różyczce lub kroić normalnie
3 szkl mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/3 szkl cukru
1 szklanka mleka
2 jajka + 1 żółtko do posmarowania bułeczek
100g stopionego masła
szczypta soli
2 łyżki mleka w proszku (nie jest konieczne)
cukier puder do posypania
Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajka, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy roztopione i przestudzone masło ( troszkę sobie zostawiamy aby potem skleić różyczki). Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką; zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
Wyrośnięte ciasto, dzielimy na 3 części. Wyjmujemy jedną na oprószony mąką stół. Rozwałkowujemy na ok 0,5cm grubości, i wykrawamy szklanką koła.
smarujemy roztopionym masłem koła i nakładamy na cztery na jedna różyczkę. Zawijamy i przecinamy nożem na pół. Układamy w tortownicy posmarowanej masłem i posypanej manną lub bułką tartą. Zostawiamy na ok 10-15 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z odrobiną mleka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170st i pieczemy ok 30-35 minut. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Piękna :L) aż u mnie zapachniało ciastem :)
OdpowiedzUsuńJuż wiem co dziś upiekę :-)
OdpowiedzUsuńPiękne zakrętasy!
OdpowiedzUsuńAle cudeńko!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńI z pewnością smakuje wspaniale.
Zapisuję do zrobienia...
Ciasto bardzo apetyczne, po prostu mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przytulone kawałki do odrywania. Oczywiście, gdy ciasto jest świeżutkie : )
OdpowiedzUsuńJakie śliczne! Od razu ma się ochotę oderwać kawałeczek... mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe a jeszcze takie musi być mega pyszne
OdpowiedzUsuńNie ma to jak wypieki drożdżowe, ciasto pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńjuż od dawna mnie kusiło takie ciacho.... mam ochotę na drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, mięciutkie i puszyste :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się napatrzeć :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, chyba go podkradnę;)
OdpowiedzUsuńPiękne jest! W sam raz na podwieczorek dla dzieciaków:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest zapewne wspaniałe, mam ochotę je przygotować, ale zastanawiam się w jaki sposób przekroić różyczkę ponieważ nie jest to zbyt wyraźnie pokazane i wyjaśnione, bardzo proszę o wyjaśnienie
OdpowiedzUsuńKasia
jak zwiniemy różyczke tak jak na zdjęciu nr 4 to potem przekrawamy ją na pół
OdpowiedzUsuń