...do tego tortu wykorzystałam biszkopt budyniowy, biszkopt wyszedł dość wysoki więc przekroiłam na 4 część. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak to bywa z tortami z każdym dniem był smaczniejszy, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej a biszkopt jak i krem kokosowy możemy przygotować dzień przed składaniem tortu...
biszkopt budyniowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
krem kokosowy:
150 ml mleka
150 ml mleka kokosowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru
100g masła
100 g wiórek kokosowych
krem jagodowy:
3/4 szkl jagód (miałam mrożone)
400 ml śmietany 30 bądź 36%
150g kremowego serka
cukier puder do smaku
biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.
krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe
krem kokosowy:
150 ml mleka
150 ml mleka kokosowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru
100g masła
100 g wiórek kokosowych
krem jagodowy:
3/4 szkl jagód (miałam mrożone)
400 ml śmietany 30 bądź 36%
150g kremowego serka
cukier puder do smaku
biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.
krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączmy, przekładamy kremami, dowolnie dekorujemy i wkładamy na co najmniej noc do lodówki...
bardzo ładnie wygląda, kolory super po rozkrojeniu:)
OdpowiedzUsuńMnie również bardzo się podoba! A mam tylko jedno pytanko- oba mleka łączymy i wtedy dodajemy obie mąki?
OdpowiedzUsuńtak, po prostu gotujemy budyń
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) kiedyś wykorzystam pomysł :)
UsuńWspaniały tort! Muszę wypróbować przepis na budyniowy biszkopt i krem kokosowy. I jakieś pudełeczko mrożonych jagód pewnie znajdzie się w lodówce. Nic tylko brać się do roboty:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie się prezentuje ^_^
OdpowiedzUsuńjaki letni, wspaniały ;)
OdpowiedzUsuńOj Kusisz :-)) wygląda obłędnie !!!!
OdpowiedzUsuńJak ;ody jagodowe prawie. Pychota!
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńTen krem musi smakować obłędnie. Torcik idealny na letnie dni :)
OdpowiedzUsuńZachwycają mnie Twoje zdjęcia, a torcik bajeczny☺
OdpowiedzUsuńTorcik wygląda mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny tort, ten jagodowy kolor jest fantastyczny :)
OdpowiedzUsuńPiękny... i te kolory <3
OdpowiedzUsuńJuż na sam wygląd tortu ślinka się pojawia ;)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, tyle w nim ulubionych smaków :)
OdpowiedzUsuńWyszedł naprawdę ładny 😀
OdpowiedzUsuńŚwietne kremy, zgadzam się, tort z każdym dniem staje się lepszy :)
OdpowiedzUsuńTort petarda! Na pewno bym nie odmówiła kawałka :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda tak, że slinka leci :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńIza - wyśmienite połączenie smaków i piękna prezentacja. :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńNa pewno można było palce lizać...
OdpowiedzUsuńWspaniały i bardzo apetyczny tort, moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie rustykalne torty! Tort w moim smaku!
OdpowiedzUsuńJaki piekny i jakie kolory :-)
OdpowiedzUsuń