niedziela, 3 czerwca 2018

tort jagodowo-kokosowy



...do tego tortu wykorzystałam biszkopt budyniowy, biszkopt wyszedł dość wysoki więc przekroiłam na 4 część. Tort wyszedł bardzo smaczny i jak to bywa z tortami z każdym dniem był smaczniejszy, więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej a biszkopt jak i krem kokosowy możemy przygotować dzień przed składaniem tortu...







biszkopt budyniowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 budynie śmietankowe

krem kokosowy:
150 ml mleka
150 ml mleka kokosowego
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżka mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru
100g masła
100 g wiórek kokosowych

krem jagodowy:
3/4 szkl jagód (miałam mrożone)
400 ml śmietany 30 bądź 36%
150g kremowego serka
cukier puder do smaku




biszkopt budyniowy: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i budyń należy przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

krem jagodowy: jagody rozdrabniamy blenderem. Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i jagody. Wszystko delikatnie mieszamy.

krem kokosowy: obydwie mąki mieszamy ze szklanką mleka. Resztę mleka gotujemy, dodając oby dwa cukry. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z mąką i gotujemy budyń; studzimy. Następnie rozcieramy dobrze masło i nadal ucierając dodajemy po łyżce budyniu, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy wiórki, i mieszamy łyżką.
 
Biszkopt przekrawamy na 4 części, nasączmy, przekładamy kremami, dowolnie dekorujemy i wkładamy na co najmniej noc do lodówki...






27 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wygląda, kolory super po rozkrojeniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie również bardzo się podoba! A mam tylko jedno pytanko- oba mleka łączymy i wtedy dodajemy obie mąki?

    OdpowiedzUsuń
  3. tak, po prostu gotujemy budyń

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały tort! Muszę wypróbować przepis na budyniowy biszkopt i krem kokosowy. I jakieś pudełeczko mrożonych jagód pewnie znajdzie się w lodówce. Nic tylko brać się do roboty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie się prezentuje ^_^

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj Kusisz :-)) wygląda obłędnie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ;ody jagodowe prawie. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Torcik wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten krem musi smakować obłędnie. Torcik idealny na letnie dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwycają mnie Twoje zdjęcia, a torcik bajeczny☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny tort, ten jagodowy kolor jest fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękny... i te kolory <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Już na sam wygląd tortu ślinka się pojawia ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacyjny, tyle w nim ulubionych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyszedł naprawdę ładny 😀

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetne kremy, zgadzam się, tort z każdym dniem staje się lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Tort petarda! Na pewno bym nie odmówiła kawałka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tort wygląda tak, że slinka leci :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Iza - wyśmienite połączenie smaków i piękna prezentacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniały i bardzo apetyczny tort, moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo lubię takie rustykalne torty! Tort w moim smaku!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jaki piekny i jakie kolory :-)

    OdpowiedzUsuń