...przepyszne ogóreczki z kurkumą do słoików, przepis jak najbardziej polecam. Z podanych proporcji wychodzi 6-8 słoików w zależności jakiej są wielkości.
2 kg ogórków gruntowych
2 szkl wody
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
2 płaskie łyżki kurkumy
2 liście laurowe
1 płaska łyżka soli
Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.
Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy zalewę na kolejne 5-10 minut pod przykryciem.
Zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki. Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Gorgeous colour and flavour from turmeric!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na domowy wyrób! Zapisuje koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Bardzo fajny przepis. Idzie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a ogórki na pewno smakują genialnie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper ogóreczki na kanapkę :)
OdpowiedzUsuńZimą będą jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam świeżą porcję ogórków gruntowych prosto z ogródka, będę musiała z nich coś takiego na kanapeczki wykombinować :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym chrupnęła porcyjke takich ogóreczków:)
OdpowiedzUsuńSuper, ciekawy pomysł na trochę inną wersję ogórków :)
OdpowiedzUsuńwhat wonderful recipe with cucumbers!!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu co roku dziadkowie takie robią :)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńI pięknie się prezentują
Cudownie mieć takie ogórki i jeść kiedy przyjdzie ochota:)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie miałam okazji próbować :) Muszą smakować rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor :) Z kurkumą ogórków jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńkusząca propozycja...chyba przetestuję
OdpowiedzUsuńJa robię podobne z curry☺
OdpowiedzUsuńSpójrz na te piękne ogórki!
OdpowiedzUsuńJa robię z curry z kurkumą jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńMy god! Looks so delicious and these are gorgeous pictures. :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious and these are gorgeous clicks!
OdpowiedzUsuńExcellent recipe!
OdpowiedzUsuńDobre ogórki z nietypowym dodatkiem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie ;-D
OdpowiedzUsuńJa już robię tylko takie (innych w typie pikli po prostu nie chcą jeść), z tym że dodaję jeszcze łagodne lub ostre curry. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować ogórków z Twojego przepisu, bo kiszone od kilku lat mi nie wychodzą :)
OdpowiedzUsuń