środa, 25 lipca 2018

ogórki kanapkowe z kurkumą


...przepyszne ogóreczki z kurkumą do słoików, przepis jak najbardziej polecam. Z podanych proporcji wychodzi 6-8 słoików w zależności jakiej są wielkości. 






2 kg ogórków gruntowych
2 szkl wody
1,5 szkl octu
1,5 szkl cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
10 kulek ziela angielskiego
2 płaskie łyżki kurkumy
2 liście laurowe
1 płaska łyżka soli




Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.

Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy zalewę na kolejne 5-10 minut pod przykryciem.

Zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki. Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody. Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.

27 komentarzy:

  1. Gorgeous colour and flavour from turmeric!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na domowy wyrób! Zapisuje koniecznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Idzie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny przepis, a ogórki na pewno smakują genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dostałam świeżą porcję ogórków gruntowych prosto z ogródka, będę musiała z nich coś takiego na kanapeczki wykombinować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie bym chrupnęła porcyjke takich ogóreczków:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, ciekawy pomysł na trochę inną wersję ogórków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. what wonderful recipe with cucumbers!!

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie w domu co roku dziadkowie takie robią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności!
    I pięknie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie mieć takie ogórki i jeść kiedy przyjdzie ochota:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich jeszcze nie miałam okazji próbować :) Muszą smakować rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny kolor :) Z kurkumą ogórków jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. kusząca propozycja...chyba przetestuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja robię podobne z curry☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja robię z curry z kurkumą jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. My god! Looks so delicious and these are gorgeous pictures. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks delicious and these are gorgeous clicks!

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobre ogórki z nietypowym dodatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja już robię tylko takie (innych w typie pikli po prostu nie chcą jeść), z tym że dodaję jeszcze łagodne lub ostre curry. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę spróbować ogórków z Twojego przepisu, bo kiszone od kilku lat mi nie wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń