...sezon śliwkowy w pełni więc dziś proponuję ciasto śliwkowe na krucho-drożdżowym spodzie. To ciasto można także wykorzystać do przygotowania makowca. Ciasto piekłam na dużej blaszce 24x36cm i wyszło niskie, jeśli wolicie wyższe to można użyć mniejszej blaszki...
ciasto:
450g mąki
1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
110g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g drożdży
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
masa śmietanowa:
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
40g cukru
20g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
ok.1,5 kg śliwek
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto; jeżeli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody więcej. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki masy śmietankowej dokładnie ze sobą łączymy.
Śliwki przekrawamy na pół i kroimy w paski, rozkładając je na cieście. Następnie delikatnie wylewamy na ciasto masę śmietankową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około 40-45 minut.
450g mąki
1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
110g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g drożdży
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
masa śmietanowa:
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
40g cukru
20g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
ok.1,5 kg śliwek
Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto; jeżeli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody więcej. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Składniki masy śmietankowej dokładnie ze sobą łączymy.
Śliwki przekrawamy na pół i kroimy w paski, rozkładając je na cieście. Następnie delikatnie wylewamy na ciasto masę śmietankową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około 40-45 minut.
ale apetyczne! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNa takie ciasto to ja bardzo chętnie się skuszę. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje 😊
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWygląda tak pysznie, że zjadłabym chyba całe!
OdpowiedzUsuńJust delicious I love it!
OdpowiedzUsuńAle mi smaka narobilaś na takie pyszne ciacho:) super wygląda!
OdpowiedzUsuńwow this looks absolutely heavenly and so very summery too!
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu 😊 ❤
OdpowiedzUsuńKocham kruche ciasto ❤
OdpowiedzUsuńRaj dla podniebienia! Idealne ciasto do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńCiasto wyjątkowo apetyczne. Nie piekłam jeszcze takiego w wersji krucho-drożdżowej:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, w sezonie śliwkowym też lubię piec takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńThis sounds delicious, and it makes me want to bake with plums more!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na jego widok :)
OdpowiedzUsuńO matko,jakie piękne ☺
OdpowiedzUsuńPiękne letnie ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przeglądam kolejne wpisy i zachwycam się pysznym ciastem, które upiekłam według tego przepisu. Jest naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim.
Dziękuje za naprawdę świetny przepis.
dziękuję ;):) i cieszę się że ciasto smakowało
UsuńMusiałam już robić druga porcję:0
UsuńBardzo by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńGdy będzie nieco chłodniej na pewno zrobię ciasto ze śliwkami :) Teraz robię tylko ciasta, które nie wymagają pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj upiekłam, przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie, te kolorki, to ciasto :))
OdpowiedzUsuńale wygląda <3 MEGA! jem oczami!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi czego w tym roku jeszcze nie upiekłem! Drożdżowego ze śliwkami! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ze śliwkami, wygląda przepysznie ;-D
OdpowiedzUsuńNie ma chyba nic lepszego niż takie domowe ciasto drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuń