piątek, 3 sierpnia 2018

ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami


...sezon śliwkowy w pełni więc dziś proponuję ciasto śliwkowe na krucho-drożdżowym spodzie. To ciasto można także wykorzystać do przygotowania makowca. Ciasto piekłam na dużej blaszce 24x36cm i wyszło niskie, jeśli wolicie wyższe to można użyć mniejszej blaszki...





ciasto:
450g mąki
1/2 kostki zimnego masła, pokrojonego w drobne kawałki
110g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
30g drożdży
4 żółtka
2 łyżki lodowatej wody

masa śmietanowa:
200 ml śmietany kremówki
2 jajka
40g cukru
20g mąki ziemniaczanej
skórka otarta z 1 cytryny
 
ok.1,5 kg śliwek




Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto; jeżeli jest zbyt suche możemy dodać odrobinę wody więcej. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Składniki masy śmietankowej dokładnie ze sobą łączymy.

Śliwki przekrawamy na pół i kroimy w paski, rozkładając je na cieście. Następnie delikatnie wylewamy na ciasto masę śmietankową.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około 40-45 minut.

32 komentarze:

  1. ale apetyczne! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie ciasto to ja bardzo chętnie się skuszę. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak pysznie, że zjadłabym chyba całe!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale mi smaka narobilaś na takie pyszne ciacho:) super wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. wow this looks absolutely heavenly and so very summery too!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z przepisu 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  7. Raj dla podniebienia! Idealne ciasto do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto wyjątkowo apetyczne. Nie piekłam jeszcze takiego w wersji krucho-drożdżowej:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda, w sezonie śliwkowym też lubię piec takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This sounds delicious, and it makes me want to bake with plums more!

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż ślinka cieknie na jego widok :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie przeglądam kolejne wpisy i zachwycam się pysznym ciastem, które upiekłam według tego przepisu. Jest naprawdę pyszne.
    Polecam wszystkim.
    Dziękuje za naprawdę świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ;):) i cieszę się że ciasto smakowało

      Usuń
    2. Musiałam już robić druga porcję:0

      Usuń
  13. Gdy będzie nieco chłodniej na pewno zrobię ciasto ze śliwkami :) Teraz robię tylko ciasta, które nie wymagają pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzisiaj upiekłam, przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bajecznie, te kolorki, to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  16. ale wygląda <3 MEGA! jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przypomniałaś mi czego w tym roku jeszcze nie upiekłem! Drożdżowego ze śliwkami! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam drożdżowe ze śliwkami, wygląda przepysznie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie ma chyba nic lepszego niż takie domowe ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń