...pyszna lekka rolada przygotowana z ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i z poziomkami, ale można równie dobrze dodać inne owoce. Ciasto idealne poobiedni letni deser...
składniki na ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
krem:
250 ml śmietany 36%
120 g kremowego serka
cukier puder do smaku
poziomki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką. Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
Przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,
Taka rolada w moim domu byłaby tylko chwilkę :)
OdpowiedzUsuńabsolutely beautiful!
OdpowiedzUsuńAleż cudna rolada! Uwielbiam poziomki, ale skąd je brać? W moim ogródku ostał się tylko jeden marny krzaczek:)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałeczek 😊 ❤
OdpowiedzUsuńAleż kusząca ta rolada! :)
OdpowiedzUsuńAle piękna!
OdpowiedzUsuńPoziomek u nas nie uświadczysz, ale śmietanę mogę ubić, jak najbardziej!
;)
Mniam... z poziomkami, wspaniale wygląda :) Przymierzam się już od jakiegoś czasu do zrobienia rolady, ale tak wciąż odkładam.
OdpowiedzUsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńA ja poziomki od razu zjadam z krzaczków...
Przepiękna, ja ostatnio robiłam czekoladową ☺
OdpowiedzUsuńKochana ale cudowna rolada. Wpraszam się na kawałek 😃
OdpowiedzUsuńU mnie byle jaka cukinia, a u ciebie rozkosz dla podniebienia, pysznie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńPoziomek już wieki nie jadłam. Rolada pięknie zwinięta!
OdpowiedzUsuńStrasznie dawno nie jadłam poziomek, rolada wygląda perfekcyjnie :)
OdpowiedzUsuńJaka delikatna, pysznie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym spróbowała tej roladki :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada. Już czuję zapach poziomej.
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje i zachęca do zjedzenia :)
OdpowiedzUsuńPodkradam kawałek do kawy :) wyglada cudownie! :)
OdpowiedzUsuńRolada prezentuje się cudownie :) Bradzo smakowite ciacho :)
OdpowiedzUsuńPo pierwsze zazdroszczę tych poziomek, a po drugie to rolada wygląda pysznie i leciutko jak chmurka! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco... i te poziomki:)
OdpowiedzUsuńZapomniałam o poziomkach w tym roku, oj. Rolada wygląda pyszne:)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńCudna i niezwykle apetyczna :-)
OdpowiedzUsuńSkradłaś moje serduszko tą roladą. Wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rolady! Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie pysznie!
OdpowiedzUsuńWow! Urocza jest!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niezwykle puszyście i delikatnie :-)
OdpowiedzUsuńpoziomek nie jadłam już ze 20 lat, wspaniała ta rolada!
OdpowiedzUsuńJa z poziomkami, to Twoja rolada musi mieć niesamowity zapach :)
OdpowiedzUsuńWspaniała rolada <3
OdpowiedzUsuńIdealna na lato:)
OdpowiedzUsuńWow, this looks so tasty! I love how tightly you got the roll of the sponge cake!
OdpowiedzUsuńSwiss roll looks fabulous..yummy!!
OdpowiedzUsuńThanks for dropping by my space,Izaa :)