czwartek, 5 lipca 2018

rolada z bitą śmietaną i z poziomkami



...pyszna lekka rolada przygotowana z ciasta biszkoptowego z bitą śmietaną i z poziomkami, ale można równie dobrze dodać inne owoce. Ciasto idealne poobiedni letni deser...







składniki na ciasto:
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
   
krem:
250 ml śmietany 36%
120 g kremowego serka
cukier puder do smaku
poziomki



Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką. Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.

Przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,

35 komentarzy:

  1. Taka rolada w moim domu byłaby tylko chwilkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudna rolada! Uwielbiam poziomki, ale skąd je brać? W moim ogródku ostał się tylko jeden marny krzaczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wpraszam się na kawałeczek 😊 ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale piękna!
    Poziomek u nas nie uświadczysz, ale śmietanę mogę ubić, jak najbardziej!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam... z poziomkami, wspaniale wygląda :) Przymierzam się już od jakiegoś czasu do zrobienia rolady, ale tak wciąż odkładam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna!
    A ja poziomki od razu zjadam z krzaczków...

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękna, ja ostatnio robiłam czekoladową ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana ale cudowna rolada. Wpraszam się na kawałek 😃

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie byle jaka cukinia, a u ciebie rozkosz dla podniebienia, pysznie wygląda ;-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Poziomek już wieki nie jadłam. Rolada pięknie zwinięta!

    OdpowiedzUsuń
  11. Strasznie dawno nie jadłam poziomek, rolada wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaka delikatna, pysznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo chętnie bym spróbowała tej roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniała rolada. Już czuję zapach poziomej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie się prezentuje i zachęca do zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podkradam kawałek do kawy :) wyglada cudownie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rolada prezentuje się cudownie :) Bradzo smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Po pierwsze zazdroszczę tych poziomek, a po drugie to rolada wygląda pysznie i leciutko jak chmurka! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda kusząco... i te poziomki:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapomniałam o poziomkach w tym roku, oj. Rolada wygląda pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudna i niezwykle apetyczna :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Skradłaś moje serduszko tą roladą. Wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam rolady! Przepysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciasto wygląda niezwykle puszyście i delikatnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. poziomek nie jadłam już ze 20 lat, wspaniała ta rolada!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja z poziomkami, to Twoja rolada musi mieć niesamowity zapach :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wow, this looks so tasty! I love how tightly you got the roll of the sponge cake!

    OdpowiedzUsuń
  28. Swiss roll looks fabulous..yummy!!
    Thanks for dropping by my space,Izaa :)

    OdpowiedzUsuń