środa, 17 października 2018

ciasteczka ze smalcem - najlepsze!!!!


...ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny tłuszcz, bo to już nie będzie to. Ja swoje ciasto wałkowałam dość cienko tak na ok 3mm bo my lubimy takie cienkie ciasteczka, ale można rozwałkować nieco grubiej . 
Z podanych składników wyszło mi około 60 ciasteczek 






2 szkl mąki pszennej
200 g smalcu
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli




Mąkę przesiewamy. Dodajemy smalec, sól, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny, ale można dłużej.

Ciasto wyjmujemy i wałkujemy, wycinamy. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy drobnym cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).







30 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, nigdy takich nie piekłam, ale na pewno się skuszę, bo wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wypieki na smalcu, robię np. rogaliki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. These cookies look literally melt-in-mouth and so tempting!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka, a dodatek smalcu nadaje im ,, pyszności " :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasteczek ze smalcem, aż muszę wypróbować, bo prezentują się znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak do tej pory nie widziałam jeszcze przepisu na ciasta na smalcu :) Może być interesujące!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze mieć zapas ciasteczek do kawy ;) a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Widać, że są pyszne i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak pysznie wyglądają! :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy takich nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję, bo wyglądają smacznie, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odmiana słynnych ciastek ze skwarkami. Zapewne są bardzo kruche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz a ja o tych ciastkach nie slyszałam. A te to prawda są bardzo kruche

      Usuń
    2. Moja ciocia robiła ciastka ze skwarek, były bardzo kruche.
      Dlatego jak spojrzałam na Twój przepis, od razu mi się przypomniały.
      Do ich przygotowania potrzebna była specjalna nakładka do maszynki do mięsa (tej tradycyjnej). Przekręcało się ciasto przez maszynkę, a potem kroiło na odpowiedniej długości ciasteczka.

      Usuń
  12. Znam smak ciastek ze smalcem albo ze skwarkami. Kiedyś piekłam je nałogowo.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe!
    Wieki nie jadłam ciastek na smalcu. Na pewno je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Kruche ciasteczka bardzo lubię, choć takich ze smalcem jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ one urocze! Z pewnością trudno się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetnie wyglądają, a smalec pewnie sprawił, że są bardzo chrupiące :) Mąż mi zawsze mówi o ciastkach ze skwarkami, które pamięta z rodzinnego domu, ale ja nigdy takich nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wiele osób boi się dodatku smalcu,a też uważam, że wypieki z nim są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasteczka wyglądają pysznie. Rzeczywiście warto spróbować, bo zawsze robiłam z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie ciasteczka to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pycha polecam...

    OdpowiedzUsuń