środa, 17 października 2018

ciasteczka ze smalcem - najlepsze!!!!


...ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny tłuszcz, bo to już nie będzie to. Ja swoje ciasto wałkowałam dość cienko tak na ok 3mm bo my lubimy takie cienkie ciasteczka, ale można rozwałkować nieco grubiej . 
Z podanych składników wyszło mi około 60 ciasteczek 






2 szkl mąki pszennej
200 g smalcu
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli




Mąkę przesiewamy. Dodajemy smalec, sól, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny, ale można dłużej.

Ciasto wyjmujemy i wałkujemy, wycinamy. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy drobnym cukrem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).







34 komentarze:

  1. Fajny pomysł, nigdy takich nie piekłam, ale na pewno się skuszę, bo wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię wypieki na smalcu, robię np. rogaliki ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. These cookies look literally melt-in-mouth and so tempting!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasteczka, a dodatek smalcu nadaje im ,, pyszności " :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam ciasteczek ze smalcem, aż muszę wypróbować, bo prezentują się znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak do tej pory nie widziałam jeszcze przepisu na ciasta na smalcu :) Może być interesujące!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dobrze mieć zapas ciasteczek do kawy ;) a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak pysznie wyglądają! :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy takich nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję, bo wyglądają smacznie, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Odmiana słynnych ciastek ze skwarkami. Zapewne są bardzo kruche.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o widzisz a ja o tych ciastkach nie slyszałam. A te to prawda są bardzo kruche

      Usuń
    2. Moja ciocia robiła ciastka ze skwarek, były bardzo kruche.
      Dlatego jak spojrzałam na Twój przepis, od razu mi się przypomniały.
      Do ich przygotowania potrzebna była specjalna nakładka do maszynki do mięsa (tej tradycyjnej). Przekręcało się ciasto przez maszynkę, a potem kroiło na odpowiedniej długości ciasteczka.

      Usuń
  11. Znam smak ciastek ze smalcem albo ze skwarkami. Kiedyś piekłam je nałogowo.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniałe!
    Wieki nie jadłam ciastek na smalcu. Na pewno je upiekę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Kruche ciasteczka bardzo lubię, choć takich ze smalcem jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ one urocze! Z pewnością trudno się oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetnie wyglądają, a smalec pewnie sprawił, że są bardzo chrupiące :) Mąż mi zawsze mówi o ciastkach ze skwarkami, które pamięta z rodzinnego domu, ale ja nigdy takich nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiele osób boi się dodatku smalcu,a też uważam, że wypieki z nim są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasteczka wyglądają pysznie. Rzeczywiście warto spróbować, bo zawsze robiłam z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Takie ciasteczka to muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha polecam...

    OdpowiedzUsuń
  20. Te na smalcu są zawsze najbardziej kruche i rumiane. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygladają na bardzo kruche i smakowite.A ile mogą poleżeć takie ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poleżą na prawdę długo u nas znikają co prawda po dwóch dniach, ale za którymś razem robiłam jedno mi się ukryło; chyba po miesiącu czegoś szukając je znalazłam i pomimo że tyle leżało było jeszcze kruche wiadomo że nie tak jak świeże ale było

      Usuń
  22. Zrobiłam. Są kruche, ale w smaku...no cóż czuć po prostu smalec ( użyłam dobrej jakości smalcu) i są trochę za tłuste.

    OdpowiedzUsuń