...ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na
inny tłuszcz, bo to już nie będzie to. Ja swoje ciasto wałkowałam dość
cienko tak na ok 3mm bo my lubimy takie cienkie ciasteczka, ale można rozwałkować nieco grubiej .
Z
podanych składników wyszło mi około 60 ciasteczek
2 szkl mąki pszennej
200 g smalcu
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
1/3 szkl cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy. Dodajemy smalec, sól, śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy około godziny, ale można dłużej.
Ciasto wyjmujemy i wałkujemy, wycinamy. Ciastka układamy na blaszce przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy drobnym cukrem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 8-10 minut (do przyrumienienia).
Fajny pomysł, nigdy takich nie piekłam, ale na pewno się skuszę, bo wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńLubię wypieki na smalcu, robię np. rogaliki ;-)
OdpowiedzUsuńZe smalcem? Biorę! :D
OdpowiedzUsuńThese cookies look literally melt-in-mouth and so tempting!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasteczka, a dodatek smalcu nadaje im ,, pyszności " :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasteczek ze smalcem, aż muszę wypróbować, bo prezentują się znakomicie :-)
OdpowiedzUsuńJak do tej pory nie widziałam jeszcze przepisu na ciasta na smalcu :) Może być interesujące!
OdpowiedzUsuńDobrze mieć zapas ciasteczek do kawy ;) a Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSono meravigliosi!
OdpowiedzUsuńAleż muszą być chrupiące!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ☺☺
OdpowiedzUsuńWidać, że są pyszne i chrupiące :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wyglądają! :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję, bo wyglądają smacznie, a do ich przygotowania potrzeba tylko kilku składników;)
OdpowiedzUsuńOdmiana słynnych ciastek ze skwarkami. Zapewne są bardzo kruche.
OdpowiedzUsuńo widzisz a ja o tych ciastkach nie slyszałam. A te to prawda są bardzo kruche
UsuńMoja ciocia robiła ciastka ze skwarek, były bardzo kruche.
UsuńDlatego jak spojrzałam na Twój przepis, od razu mi się przypomniały.
Do ich przygotowania potrzebna była specjalna nakładka do maszynki do mięsa (tej tradycyjnej). Przekręcało się ciasto przez maszynkę, a potem kroiło na odpowiedniej długości ciasteczka.
Znam smak ciastek ze smalcem albo ze skwarkami. Kiedyś piekłam je nałogowo.
OdpowiedzUsuńja mam tak z tymi ;)
UsuńNajlepsze :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam ciastek na smalcu. Na pewno je upiekę.
Kruche ciasteczka bardzo lubię, choć takich ze smalcem jeszcze nie miałam okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńAleż one urocze! Z pewnością trudno się oprzeć!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, a smalec pewnie sprawił, że są bardzo chrupiące :) Mąż mi zawsze mówi o ciastkach ze skwarkami, które pamięta z rodzinnego domu, ale ja nigdy takich nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWiele osób boi się dodatku smalcu,a też uważam, że wypieki z nim są rewelacyjne.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńCiasteczka wyglądają pysznie. Rzeczywiście warto spróbować, bo zawsze robiłam z masłem :)
OdpowiedzUsuńMoja Mama miło je wspomina :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha polecam...
OdpowiedzUsuńTe na smalcu są zawsze najbardziej kruche i rumiane. Pycha :)
OdpowiedzUsuńWygladają na bardzo kruche i smakowite.A ile mogą poleżeć takie ciasteczka?
OdpowiedzUsuńpoleżą na prawdę długo u nas znikają co prawda po dwóch dniach, ale za którymś razem robiłam jedno mi się ukryło; chyba po miesiącu czegoś szukając je znalazłam i pomimo że tyle leżało było jeszcze kruche wiadomo że nie tak jak świeże ale było
UsuńZrobiłam. Są kruche, ale w smaku...no cóż czuć po prostu smalec ( użyłam dobrej jakości smalcu) i są trochę za tłuste.
OdpowiedzUsuńKto z nas nie uwielbiał banalnych ciastek ze smalcem, czy skwarkami:)?... Genialne:)
OdpowiedzUsuń