środa, 24 października 2018

zupa cebulowa po persku Gordona Ramsaya


...Przepisy Gordona Ramsay`a bardzo lubię więc z chęcią wypróbowałam przepis na zupę cebulową po persku z książki "Zdrowa Kuchnia" Zupa cebulowa jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca w sam raz na jesień i zimę...

 
 
 
 
 
5 dużych cebul
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki nasion kozieradki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki suszonej mięty (ja dałam 2 gałązki świeżej)
2 łyżki mąki
700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
kawałek kory cynamonu
sok z 1 cytryny
grubo posiekana nać pietruszki
sól do smaku
pieprz
łyżeczka cukru pudru


 
 
Cebule obieramy przekrawamy na pół i kroimy w plastry.W garnku z grubym dnem rozgrzewamy  oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy solą, pieprzem i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając aby cebula nie przywarła do garnka.
 
Po tym czasie dodajemy przyprawy zwiększamy ogień i smażymy 4 minuty (ja mięty dałam świeże gałązki) Wlewamy bulion, dodajemy korę cynamonu i pod częściowym przykryciem gotujemy 20-30 minut.
 
Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem, wlewamy do garnka; mieszamy. Wyjmujemy korę cynamonu i gałązki mięty. 
 
Zupę jak ktoś lubi można zmiksować na krem. Rozlewamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


22 komentarze:

  1. Looks so flavourful and delicious! Love your soup bowl :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię zupę cebulową :) Ale mi narobiłaś apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa smaku tej zupy. Cebulę bardzo lubię, więc to przepis dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię zupę cebulową. Izuś ta wygląda mega pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię zupę cebulową, do tej pory przygotowywałam bardziej francuską wersję, ale ta perska wygląda fajnie z takimi aromatycznymi przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam dwukrotnie zupe cebulową na wielką uroczystość w rodzinie. Wszystkim bardzo smakowała. Na pewno wypróbuję zupy z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A właśnie dwa dni temu rozmyślalam o zupie cebulowej!;) muszę koniecznie zrobić, bo ogromnego smaka mi narobilas swoimi wspaniałym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo polubiłam cebulę... mam na nią fazę od bardzo dawna i ta faza trwa :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Brzmi pysznie!
    Muszę ugotować.

    OdpowiedzUsuń
  11. Intrygująca propozycja. Jak do tej pory jadłam tylko francuską zupę cebulową.

    OdpowiedzUsuń
  12. Sama cebulowej nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks so delicious!! I love your bowls!! Have a great weekend :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych! Ciekawa jestem czy ta wersja przypadłaby mi do gustu. Zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię zupę cebulową. Króluje ona u nas głównie w sezonie jesienno - zimowym. Muszę spróbować też takiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Dla mnie też, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię zupę cebulową, uwielbiam Gordona Ramsay`a. ;) Odpowiada mi Twoja wersja bez miksowania. Zupa na czasie. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cebulową bardzo lubię, ale takiej jeszcze nie gotowałam. Będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę spróbować zupy cebulowej w wersji irańskiej :)

    OdpowiedzUsuń