...Przepisy Gordona Ramsay`a bardzo lubię więc z chęcią wypróbowałam przepis na zupę cebulową po persku z książki "Zdrowa Kuchnia" Zupa cebulowa jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca w sam raz na jesień i zimę...
5 dużych cebul
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki nasion kozieradki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki suszonej mięty (ja dałam 2 gałązki świeżej)
2 łyżki mąki
700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
kawałek kory cynamonu
sok z 1 cytryny
grubo posiekana nać pietruszki
sól do smaku
pieprz
łyżeczka cukru pudru
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki nasion kozieradki
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
0,5 łyżeczki suszonej mięty (ja dałam 2 gałązki świeżej)
2 łyżki mąki
700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
kawałek kory cynamonu
sok z 1 cytryny
grubo posiekana nać pietruszki
sól do smaku
pieprz
łyżeczka cukru pudru
Cebule obieramy przekrawamy na pół i kroimy w plastry.W
garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, oprószamy
solą, pieprzem i dusimy na średnim ogniu około 15 minut, co jakiś czas
mieszając aby cebula nie przywarła do garnka.
Po tym czasie dodajemy
przyprawy zwiększamy ogień i smażymy 4 minuty (ja mięty dałam świeże
gałązki) Wlewamy bulion, dodajemy korę cynamonu i pod częściowym
przykryciem gotujemy 20-30 minut.
Sok z cytryny mieszamy z cukrem
pudrem, wlewamy do garnka; mieszamy. Wyjmujemy korę cynamonu i gałązki
mięty.
Zupę jak ktoś lubi można zmiksować na krem. Rozlewamy do misek i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Looks so flavourful and delicious! Love your soup bowl :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę cebulową :) Ale mi narobiłaś apetytu :)
OdpowiedzUsuńLooks delicious !!
OdpowiedzUsuńJestem bardzo ciekawa smaku tej zupy. Cebulę bardzo lubię, więc to przepis dla mnie:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię zupę cebulową. Izuś ta wygląda mega pysznie :-)
OdpowiedzUsuńLubię zupę cebulową, do tej pory przygotowywałam bardziej francuską wersję, ale ta perska wygląda fajnie z takimi aromatycznymi przyprawami :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę ją ugotować!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dwukrotnie zupe cebulową na wielką uroczystość w rodzinie. Wszystkim bardzo smakowała. Na pewno wypróbuję zupy z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńA właśnie dwa dni temu rozmyślalam o zupie cebulowej!;) muszę koniecznie zrobić, bo ogromnego smaka mi narobilas swoimi wspaniałym przepisem!
OdpowiedzUsuńBardzo polubiłam cebulę... mam na nią fazę od bardzo dawna i ta faza trwa :D
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńMuszę ugotować.
Intrygująca propozycja. Jak do tej pory jadłam tylko francuską zupę cebulową.
OdpowiedzUsuńSama cebulowej nigdy nie robiłam, muszę spróbować, bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńThis looks so delicious!! I love your bowls!! Have a great weekend :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
Zupa cebulowa to jedna z moich ulubionych! Ciekawa jestem czy ta wersja przypadłaby mi do gustu. Zapowiada się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię zupę cebulową. Króluje ona u nas głównie w sezonie jesienno - zimowym. Muszę spróbować też takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńO mniam, coś dla mnie☺
OdpowiedzUsuńDla mnie też, muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńLubię zupę cebulową, uwielbiam Gordona Ramsay`a. ;) Odpowiada mi Twoja wersja bez miksowania. Zupa na czasie. :)
OdpowiedzUsuńCebulową bardzo lubię, ale takiej jeszcze nie gotowałam. Będę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zupy cebulowej w wersji irańskiej :)
OdpowiedzUsuń