... ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną z tego przepisu ale ta zasypywana cukrem bardziej mi odpowiada. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach świąt słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku...
cukier
skórka pomarańczowa
skórka pomarańczowa
Skórkę pomarańczową należy
dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo
(białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.
Na
dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy.
Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru
nieco więcej.
Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki
Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki
Na pewno smakuje o wiele lepiej niż gotowiec ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię domową skórkę. Nawet nie wiem, jak smakuje ta ze sklepu, bo zawsze robiłam sama :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjecie i jaka aromatyczna skorka, pycha :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, a ja zawsze tyle tych skórek wyrzucam ;-d
OdpowiedzUsuńWspaniała ☺
OdpowiedzUsuńOd bardzo dawna skórkę pomarańczową do wypieków przygotowuję sama, ale wg innej receptury. Wykorzystuję ją na bieżąco. Przydałoby się jednak mieć zapasik zamknięty w słoiczku, dlatego z wielką chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Skórka na zdjęciu wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńNic się nie marnuje… Kiedyś jadłem skórkę od banana przyrządzoną w panierce przez pewną Brazylijkę. Była pyszna :).
OdpowiedzUsuńNajlepiej zrobić samemu ale my akurat za bardzo za skórką w wypiekach nie przepadamy :)
OdpowiedzUsuńKudos za krojenie w kosteczkę
OdpowiedzUsuńJa akutar zamówiłam 1kg prez Amazon... Ale pewnie domowa lepsza...
:)
Ja zwykle robiłam taką gotowaną w syropie cukrowym,takiej jeszcze nie. Trzeba wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda. Muszę kiedyś zrobić taką skórkę.
OdpowiedzUsuńZimą robię ja pasjami!
OdpowiedzUsuńCudnie się prezentuje.
Uwielbiam domową wersje. Jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńJak bursztyn!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką skórkę :-)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, na pewno dużo lepsza od sklepowej :)
OdpowiedzUsuńWow, jakie to proste. Trzeba będzie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić, kiedyś zawsze miałam zapas :)
OdpowiedzUsuńPychoty! :) Zapisuję przepis, bo sama jeszcze nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNajlepsza domowa :)
OdpowiedzUsuńMuszę taką zrobić :)
OdpowiedzUsuńMożna zblędować i przesypywać cukrem brazowym potem do ciast, jako dodatek do faarszu do batatów w pierogach..
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie :-)
czy moglabym wiedziec ile skorek i ile cukru nalezy uzysc robiac ten przepis ... ?? ... Ala
OdpowiedzUsuńNie ma konkretnej ilości cukru. Po prostu kazda warstwę skorek zasypujemy tak 2 lyzkami cukru
Usuń