niedziela, 6 stycznia 2019

domowa skórka pomarańczowa (zasypywana cukrem)


... ta skórka jest bardzo smaczna i aromatyczna po stokroć bardziej niż sklepowa. Kiedyś robiłam kandyzowaną z tego przepisu ale ta zasypywana cukrem bardziej mi odpowiada. Skórka bardzo długo poleży w lodówce. Ja robię zawsze w okolicach świąt słoik i spokojnie wystarcza mi do następnego roku...




cukier
skórka pomarańczowa



 
Skórkę pomarańczową należy dokładnie wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem. Odcinamy albedo (białą część) i kroimy w kosteczkę; wielkość wedle uznania.

Na dno słoiczka wykładamy część skórki, przysypujemy cukrem i ugniatamy. Następnie układamy kolejną warstwę. Na ostatnią warstwę wsypujemy cukru nieco więcej.

Jeśli mamy cały słoik zapełniony pozostawiamy na blacie w kuchni na 2 dni. Gdy cukier rozpuści się zmiękczy skórkę i tak przygotowaną skórkę wkładamy do lodówki

23 komentarze:

  1. Na pewno smakuje o wiele lepiej niż gotowiec ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domową skórkę. Nawet nie wiem, jak smakuje ta ze sklepu, bo zawsze robiłam sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne zdjecie i jaka aromatyczna skorka, pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, a ja zawsze tyle tych skórek wyrzucam ;-d

    OdpowiedzUsuń
  5. Od bardzo dawna skórkę pomarańczową do wypieków przygotowuję sama, ale wg innej receptury. Wykorzystuję ją na bieżąco. Przydałoby się jednak mieć zapasik zamknięty w słoiczku, dlatego z wielką chęcią skorzystam z Twojego przepisu. Skórka na zdjęciu wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic się nie marnuje… Kiedyś jadłem skórkę od banana przyrządzoną w panierce przez pewną Brazylijkę. Była pyszna :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepiej zrobić samemu ale my akurat za bardzo za skórką w wypiekach nie przepadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kudos za krojenie w kosteczkę
    Ja akutar zamówiłam 1kg prez Amazon... Ale pewnie domowa lepsza...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zwykle robiłam taką gotowaną w syropie cukrowym,takiej jeszcze nie. Trzeba wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawie wygląda. Muszę kiedyś zrobić taką skórkę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Zimą robię ja pasjami!
    Cudnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam domową wersje. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taką skórkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę zrobić, na pewno dużo lepsza od sklepowej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, jakie to proste. Trzeba będzie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę zrobić, kiedyś zawsze miałam zapas :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychoty! :) Zapisuję przepis, bo sama jeszcze nigdy nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń