poniedziałek, 11 marca 2019

ciasteczka budyniowe - mega kruche


...ciasteczka budyniowe piekłam już kilka razy są pyszne, bardzo bardzo kruchutkie i o smaku budyniu. Przepis z bloga "Lejdi Of the House". Jak wspomniała Kasia ciasto wychodzi nieco klejące, ale takie ma być; trzeba cierpliwości przy wałkowaniu, ja ciasto rozwałkowywałam między dwoma papierami do pieczenia. I taki sobie wzór serwetką zrobioną na szydełku odcisnęłam. Z przepisu wychodzi ok 25 ciasteczek...







110 g mąki pszennej
1 op. budyniu śmietankowego (40g)
50 g cukru pudru
125 g miękkiego masła




Do miski wkładamy masło i cukier puder. Miksujemy aż masa zmieni kolor na jasny. W dwóch partiach dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem. Miksujemy jeszcze kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Ciasto owijamy w folię i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na około godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 170st. Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 3-4mm. Jak wspomniałam ja wałkowałam między dwoma papierami do pieczenia.

Wycinamy ciasteczka foremką lub szklanką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy na kratkę i studzimy...

25 komentarzy:

  1. Rzeczywiście wyglądają na kruchutkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają. Przepis zapisuję sobie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. So pretty! Wish I could reach in and grab one to try!

    OdpowiedzUsuń
  4. pochrupałabym teraz kilka ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z pewnością skorzystam z przepisu. Takich ciasteczek nie znam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny wzorek :) jeszcze nie próbowałam ciasteczek z budyniem. Pora to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje smaki!
    Te sa idealne!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasteczka budyniowe. Dla mnie jedna z lepszych :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nawet nie słyszałam o ciasteczkach budyniowych,ale mam luki w wykształceniu 😉
    Twoje są tak doskonałe i urocze,że żal je jeść!

    OdpowiedzUsuń
  10. Aż chce się schrupać takie kruche ciasteczka do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie bym je schrrrrupała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne, wyglądają na bardzo delikatne, rozpływające się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjne, moja córcia byłaby zachwycona ;-D

    OdpowiedzUsuń
  14. Super ciasteczka, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Świetny trik z serwetką, wykorzystam☺☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudowne ciasteczka kochana :-) idealne na deser :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam budyń i ciasteczka, także dla mnie połączenie idealne! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają smakowicie na pewno wypróbuję ten przepis.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię kruche ciastka, a wzór z serwetki świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Iza, ja też zrobiłam te ciasteczka. Z tego co widzę (doszłam od Ciebie do źódła), to korzystałyśmy z tego samego przepisu. Pięknie wyszły Twoje koroneczki. Super pomysł, następnym razem go wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń