wtorek, 9 kwietnia 2019

najłatwiejszy sernik na zimno


...najszybszy i najprostszy do zrobienia sernik na zimno. Przepis na tortownicę o średnicy 22cm. Żelatynę do sernika dodajemy kiedy jest już zimna, aby nie zrobiły się grudki...






Składniki na ciasteczkowy spód:
100g ciemnych herbatników
60 g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu wiaderkowego
3/4 szkl drobnego cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100g miękkiego masła
3 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
rodzynki

owoce
galaretka



Ciastka pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia; ja zawsze zapominam. Masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg zmiksować z cukrem i z miękkim masłem Następnie dodać rozpuszczoną przestygniętą żelatynę cały czas miksując, by nie zrobiły się grudki. Dodać rodzynki.

Masę serową wylać do tortownicy na ciasteczkowy spód i wstawić ponownie do lodówki.

Kiedy masa stężeje układamy na niej owoce i zalewamy galaretką rozpuszczoną w dwóch szklankach wody

16 komentarzy:

  1. Izunia zaraz tu ślinotoku dostanę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. This is so pretty and I bet it tastes just as amazing as it looks!

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaku mi narobiłaś na sernik, może na święta przygotuję taki na zimno...

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie serniki, pysznie wygląda ;-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie lubimy najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię serniki, więc ten także :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ wspaniale Twój sernik się prezentuje! Z wielką przyjemnością zjadłabym porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, każdy sobie poradzi z takim serniczkiem i każdy chętnie taki zje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepięknie i do tego łatwo się robi, same zalety :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny na wiosenny podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń