...pyszna, wilgotna cytrynowo-jogurtowa babka. Takie ciasta właśnie lubię i dość często ją powtarzam. Bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej...
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny
Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników.
Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
Właśnie ną taką mam chęć
OdpowiedzUsuńPychota, niedawno robiłam tylko jogurtowo- pomarańczową ;-D
OdpowiedzUsuńwow that bundt cake has a such perfect crumb!
OdpowiedzUsuńSezon na piękne babki rozpoczęty :)
OdpowiedzUsuńBabeczka jak malowana,też bardzo lubię takie babki :-)
OdpowiedzUsuńabsolutely beautiful bundt cake!! I love it!!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) U mnie również babka, tylko trzy smaki.
OdpowiedzUsuńNieskomplikowana i z pewnością pyszna:)
OdpowiedzUsuńPyszna i bardzo świąteczna :)
OdpowiedzUsuńBabka idealna :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki!
OdpowiedzUsuńMuszę zapamiętać...
:)
Na świątecznym stole będzie pięknie wyglądała.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy taką babkę maczać w jogurcie naturalnym :)
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :)
OdpowiedzUsuńI powiem Ci, że to jest propozycja godna rozpatrzenia w kontekście nadchodzących świąt!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUrocza!
OdpowiedzUsuńŚwięta mogą już być.
Uwielbiam babki na jogurcie :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka :-)
OdpowiedzUsuńPieklam 2razy i za każdym razem zakalec , nie wiem co robię źle
OdpowiedzUsuńa były wszystkie składniki w temp. pokojowej?? W jogurtowych ciastach to dość ważne
UsuńPyszna babka!
OdpowiedzUsuń