poniedziałek, 15 kwietnia 2019

babka jogurtowo-cytrynowa


...pyszna, wilgotna cytrynowo-jogurtowa babka. Takie ciasta właśnie lubię i dość często ją powtarzam. Bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej...








3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny



 

Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników. 

Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
 

22 komentarze:

  1. Pychota, niedawno robiłam tylko jogurtowo- pomarańczową ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow that bundt cake has a such perfect crumb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na piękne babki rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka jak malowana,też bardzo lubię takie babki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. absolutely beautiful bundt cake!! I love it!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :) U mnie również babka, tylko trzy smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nieskomplikowana i z pewnością pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna i bardzo świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki!
    Muszę zapamiętać...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na świątecznym stole będzie pięknie wyglądała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy taką babkę maczać w jogurcie naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I powiem Ci, że to jest propozycja godna rozpatrzenia w kontekście nadchodzących świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocza!
    Święta mogą już być.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki na jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieklam 2razy i za każdym razem zakalec , nie wiem co robię źle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a były wszystkie składniki w temp. pokojowej?? W jogurtowych ciastach to dość ważne

      Usuń