poniedziałek, 15 kwietnia 2019

babka jogurtowo-cytrynowa


...pyszna, wilgotna cytrynowo-jogurtowa babka. Takie ciasta właśnie lubię i dość często ją powtarzam. Bardzo ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej...








3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
otarta skórka z jednej cytryny
sok z jednej cytryny



 

Całe jajka ubijamy na jasną puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodajemy olej i jogurt, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy już nie mikserem tylko szpatułką do połączenia składników. 

Do masy dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną.

Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
 

24 komentarze:

  1. Pychota, niedawno robiłam tylko jogurtowo- pomarańczową ;-D

    OdpowiedzUsuń
  2. wow that bundt cake has a such perfect crumb!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na piękne babki rozpoczęty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka jak malowana,też bardzo lubię takie babki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. absolutely beautiful bundt cake!! I love it!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda :) U mnie również babka, tylko trzy smaki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nieskomplikowana i z pewnością pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna i bardzo świąteczna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki!
    Muszę zapamiętać...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na świątecznym stole będzie pięknie wyglądała.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiamy taką babkę maczać w jogurcie naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. I powiem Ci, że to jest propozycja godna rozpatrzenia w kontekście nadchodzących świąt!

    OdpowiedzUsuń
  13. Urocza!
    Święta mogą już być.

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam babki na jogurcie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pieklam 2razy i za każdym razem zakalec , nie wiem co robię źle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a były wszystkie składniki w temp. pokojowej?? W jogurtowych ciastach to dość ważne

      Usuń
  16. Bardzo dobra polecam

    OdpowiedzUsuń
  17. Babka jest piękna nie wiem co poszło nie tak, ale wyszedł zakalec. Może za duzo jogurtu, moze powinno być 1/2 szklanki?

    OdpowiedzUsuń