...puszyste
ciasto z jabłkami jest bardzo szybkie do zrobienia a przy tym
niezwykle smaczne, ja robiłam je 3 razy pod rząd tak nam smakowało...
Piekłam w tortownicy 22 cm. Przepis znalazłam na stronie "Blog z Apetytem"
ok. 600g jabłek
sok z połowy cytryny
160g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
szczypta soli
3/4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
sok z połowy cytryny
160g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
szczypta soli
3/4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy
Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka
Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...
Ale świetne ciasto - akurat w piwnicy jeszcze sporo jabłek, więc chętnie spróbuję. Dzięki :)
OdpowiedzUsuńThis reminds me of my favaourite apple cake! Yours looks so tender and yummy.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :) Dawno już ciasta z jabłkami nie robiłam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Jabłka w ciastach dają super smak :)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć i nie można zaprzeczyć, że wyglada genialnie i musi tak smakować :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;-D
OdpowiedzUsuńMyślę że przyjęłoby się u nas. Moi panowie uwielbiają wszystko, co z jabłkami.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie poezja,wygląda mega kusząco :-)
OdpowiedzUsuńI wygląda na takie delikatne i puszyste :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńMam ochotę sięgnąć po kawałek...
Porywam kawałeczek!
OdpowiedzUsuńWygląd zachęca do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńthis looks wonderful and delicious !!
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, lubię takie duże kawałki jabłek :)
OdpowiedzUsuńLubie ciasta z jabłkami ❤❤❤
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto kochana :-) porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Tortownicę miałam większą i już teraz mogę napisać, że wyszło mi niższe. A jak smakuje dowiem się dopiero jutro, gdy będzie degustacja ;) ale czuję, że będzie pysznie;)
OdpowiedzUsuń...spróbuje upiec:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo pyszne,zrobiłam na margarynie ,,Kasi"
OdpowiedzUsuń