środa, 3 kwietnia 2019

ciasto maślane z jabłkami




...puszyste ciasto z jabłkami jest bardzo szybkie do zrobienia a przy tym niezwykle  smaczne, ja robiłam je 3 razy pod rząd tak nam smakowało... Piekłam w tortownicy 22 cm. Przepis znalazłam na stronie "Blog z Apetytem"







ok. 600g jabłek
sok z połowy cytryny
160g masła
0,5 szkl cukru
1 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka
szczypta soli
3/4 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania




Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy

Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy przekładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy jabłka

Na wierzchu rozsmarowujemy resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem...

24 komentarze:

  1. Ale świetne ciasto - akurat w piwnicy jeszcze sporo jabłek, więc chętnie spróbuję. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This reminds me of my favaourite apple cake! Yours looks so tender and yummy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda :) Dawno już ciasta z jabłkami nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Jabłka w ciastach dają super smak :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie da się ukryć i nie można zaprzeczyć, że wyglada genialnie i musi tak smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę że przyjęłoby się u nas. Moi panowie uwielbiają wszystko, co z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie poezja,wygląda mega kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I wygląda na takie delikatne i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale się prezentuje!
    Mam ochotę sięgnąć po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląd zachęca do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. this looks wonderful and delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda, lubię takie duże kawałki jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe ciasto kochana :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zrobiłam. Tortownicę miałam większą i już teraz mogę napisać, że wyszło mi niższe. A jak smakuje dowiem się dopiero jutro, gdy będzie degustacja ;) ale czuję, że będzie pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto bardzo pyszne,zrobiłam na margarynie ,,Kasi"

    OdpowiedzUsuń