...u nas wszyscy bardzo lubimy placek drożdżowy; to takie ciasto które nigdy się nie nudzi. Dziś proponuję drożdżowy placek z dodatkiem kremowego serka i z leśnymi owocami. Placek można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Podane składniki są na dużą blachę (24x38)
zaczyn:
10dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
1,5 szkl mleka
ciasto:
4 szkl. mąki
2 całe jajka i 3 żółtka
100g roztopionego masła
5 łyżkek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200-250 g kremowego serka
jeżyny, jagody, maliny
łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
100g mąki krupczatki
60g rozpuszczonego masła chłodnego
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka mąki
1,5 szkl mleka
ciasto:
4 szkl. mąki
2 całe jajka i 3 żółtka
100g roztopionego masła
5 łyżkek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
200-250 g kremowego serka
jeżyny, jagody, maliny
łyżka mąki ziemniaczanej
kruszonka:
100g mąki krupczatki
60g rozpuszczonego masła chłodnego
60g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
zaczyn: mleko podgrzewamy, wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i posypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy ok 10 minut, aż drożdże wyrosną.
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
kruszonka: wszystkie składniki razem mieszamy i zagniatamy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Wykładamy obtoczone w mące ziemniaczanej owoce i posypujemy posypać kruszonką. Pieczemy w 160 st około 45-50 minut...
Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wyrośnięte drożdże, dodajemy pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki (jak jest za rzadkie dosypujemy trochę mąki) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
kruszonka: wszystkie składniki razem mieszamy i zagniatamy kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę. Wykładamy obtoczone w mące ziemniaczanej owoce i posypujemy posypać kruszonką. Pieczemy w 160 st około 45-50 minut...
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJak dawno nie piekłam drożdżowca, Twój wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMusi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńJeessssuu ślinka leci na sam widok :-)
OdpowiedzUsuńThis looks stunning and delicious !!
OdpowiedzUsuńSo fruity and delicious! I can't resist anything with streusel.
OdpowiedzUsuńZapisuję sobie przepis. Z serkiem nie robiłam i jestem ciekawa :) Pychotka.
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto:) Pełno smaku <3
OdpowiedzUsuńWow! Wygląda mega pysznie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! Takie ciasta nigdy się nie nudzą :) idealne o każdej porze roku
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja. Uwielbiam takie ciasta. Są najlepsze i szybko się je wykonuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńA wiesz, że zawsze obtaczałam owoce w zwykłej mące? pewnie myk z ziemniaczaną jest lepszy, patrząc na to wspaniałe ciasto :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!
OdpowiedzUsuńPyszności.
Boski placuszek! <3 Zjadam go oczami :)
OdpowiedzUsuńGosh! It is a fantastic cheese cake, super delicious.
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho, alez bym zjadła kawałeczek ;-D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! na pewno wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńProsto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńAleż ten placek niesamowicie kusi!
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńO, widzę, że u Ciebie też owoce leśne :)
OdpowiedzUsuńCudowny, przepieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńsmakowite!
OdpowiedzUsuńpyszne! uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest tak apetyczne, że mam ochotę ściągnąć kawałek z fotki:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń