...jednym z moich ulubionych przepisów na ogórki są te z kurkumą, w tym roku wypróbowuję kolejny przepis zapisany gdzieś, kiedyś na kartce na "Pikle ogórkowe z miodem".
Całkiem fajne w smaku, rodzince bardzo smakowały ale dla mnie jak na razie nr 1 pozostają te z kurkumą...
3 kg świeżych ogórków
2 łyżki soli
zalewa:
2,5 szklanki wody
3/4 szklanki octu
4 łyżki miodu
przyprawy które wsypujemy do każdego słoiczka:
pół łyżeczki gorczycy
mały listek laurowy
3-4 ziarna czarnego pieprzu
1 ziarno ziela angielskiego
Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie odlewamy wodę. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki.
Pikle pasteryzujemy około 10-15 minut od czasu zagotowania.
Wypłukane ogórki obieramy ze skórki. Przekrawamy na ćwiartki; wkładamy do miski i posypujemy 2 łyżkami soli. Odstawiamy na 2-3 godziny.
Po tym czasie odlewamy wodę. W umyte słoiki wkładamy ogórki, dodajemy do każdego słoika przyprawy.
Składniki zalewy zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy dokładnie słoiki.
Pikle pasteryzujemy około 10-15 minut od czasu zagotowania.
Homemade pickles are the best!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie ;-D
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nich wiele dobrych słów :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha ☺
OdpowiedzUsuńta zalewa jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńTakich ogórków jeszcze nie próbowałam, a zapowiadają się miło :)
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne
OdpowiedzUsuńWłasnie zabieram się za ogórki :) Chętnie zrobię takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pikle,ale w takiej zalewie jeszcze nie robiłam,zapisuje :-)
OdpowiedzUsuńJa myślę, że będą super smakować w tej zalewie!
OdpowiedzUsuńo mniam! Domowe pikle są najlepsze, a w takiej zalewie muszą smakować wybornie! :)
OdpowiedzUsuńHa, ha! To czekam na wrzesień!
OdpowiedzUsuń:)
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńFajne ogóraski!
OdpowiedzUsuńDomowe pikle to jest to.
Bardzo apetycznie wygladaja :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńO proszę! Robiłam z chilli, z kurkumą, z curry, może czas na taką miodową zalewę.
OdpowiedzUsuńRobiłam w tamtym roku. Nam bardzo smakują :-)
OdpowiedzUsuńPyszne, robiłam takie :)
OdpowiedzUsuńTeż czasami robimy, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPysznie i piękne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią takie ogórasy!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńTe ogórki są genialne! Smakują zdecydowanie lepiej niż tradycyjne korniszony!
OdpowiedzUsuń