środa, 25 września 2019

budyń dyniowy z białą czekoladą


...pyszny budyń dyniowy z białą czekoladą. Smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. 
Przepis od Kasi "Lejdi of the house"







500 ml mleka
6 łyżek pure z dyni
50g białej czekolady
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru




Do miseczki dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, obie mąki i pure z dyni. Wlewamy pół szklanki mleka i dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy w garnku dodając białą czekoladę.
 
Kiedy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę zmniejszamy nieco gaz i mieszamy non-stop trzepaczka. Gotujemy, aż budyń zgęstnieje - ok 3-4 minut.

Gotowy rozlewamy do pucharków, i dowolnie dekorujemy

26 komentarzy:

  1. O rany, wygląda przepysznie :D Zrobię na pewno :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak tylko popatrzyłam wiedziałam, że jest tam dynia - nie musiałam czytać... w tym roku zjadłam ją po raz pierwszy... w prawdzie na wytrawnie ale polubilam. Taki deser musi być wyśmienity :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wpadłabym na to, że można wykorzystać dynię do przygotowania budyniu! Wygląda wyjątkowo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyśmienicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale on się pysznie prezentuję :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepyszne. Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba mam jeszcze zamrożone puree z dyni :) i nie zawaham się go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie aż ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super deser, ten kolor od razu wpada w oko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pure dyniowe mam, to może wypróbuję przepis, dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny!
    Mam na niego wielką ochotę.

    OdpowiedzUsuń
  12. o jejku, jejku - ależ to musi być "niebo w gębie" <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam, aż ślinka cieknie na sam widok :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. O, ciekawy pomysł. Robiłam dżem z dyni, ale budyń też wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń