...nie przepadam za orzechowymi wypiekami, a raczej powinnam napisać to w czasie przeszłym bo ten tort tak bardzo mi
posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię.
Składniki podane
na tortownicę średnicy 22cm. Na prawdę szczerze polecam ten tort...
ciasto orzechowe:
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masła
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
dodatkowo dżem do przełożenia tortu
nasączenie:
jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masła
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
dodatkowo dżem do przełożenia tortu
nasączenie:
jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.
biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.
krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.
Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.
Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Z takim tortem można świętować :)
OdpowiedzUsuńPyszny <3 Uwielbiam orzechowe smaki. Ale tylko o tej porze roku i zimą. Wygląda cudownie. No nie odmówiłabym :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńO matko, jaki piękny!
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę!
xxx
Akurat szukam pomysłu na swój tort urodzinowy. A że uwielbiam orzechy chyba właśnie znalazłam!! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny torcik :-) Moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńCudowny torcik, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Jak z najlepszej, tradycyjnej cukierni.
OdpowiedzUsuńThe torte looks fanfreakingtastic!
OdpowiedzUsuńCudowny tort i z pewnością pyszny, ponieważ zawiera moje ulubione orzechy włoskie.
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo, chociaż nie jestem fanką orzechów to z chęcią skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ❤ uwielbiam orzechowe wypoeki😉
OdpowiedzUsuńUwielbiam tort orzechowy :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńJa wszystkie Twoje desery po prostu zjadam oczami! <3 Cudowny! <3
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowny ☺
OdpowiedzUsuńJa wprost przeciwnie - uwielbiam wszystko co z orzechami. Twój torcik od razu wpadł mi w oko. Jestem pewna, że by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńTen tort zachwyca! Muszę koniecznie wypróbować przepis <3
OdpowiedzUsuńNa pewno zrobię, mam mnóstwo orzechów :)
OdpowiedzUsuńNo cudo po prostu, zjadłabym z ogromną przyjemnością <3
OdpowiedzUsuńKocham orzechy w każdej postaci, a tor prezentuje się przepysznie <3
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńKochana wygląda cudownie i jestem pewna, że jest pyszny 😃
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńNa pewno wspaniale smakuje.
Świetny przepis, może wypróbuję na urodziny córki :)
OdpowiedzUsuńTaki tort to ja rozumiem!
OdpowiedzUsuńSmakowity przepis. Idealny na jesienne przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńMy wciąż zajęci bo albo praca albo grzybki a tu takie delicje... mniam. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńCos mi malo gesty ten krem wyszedl :/
OdpowiedzUsuńJaki smak dżemu będzie najlepszy do tego tortu?
OdpowiedzUsuńmi najlepiej smakuje z dżemem z czarnej porzeczki bądź wiśniowym
UsuńA na srednicę 16 cm jakie proporcje?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak 3/4 z podanych proporcji
OdpowiedzUsuńZrobiłam, podałam i wszyscy byli zachwyceni. Ja też! Smak idealny. Nasączyłam po swojemu, czyli wodą z miodem i cytryną.
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakował i dziękuję za komentarz
UsuńJaka średnica tortownicy?
OdpowiedzUsuńJa miałam 22cm
UsuńCo zrobić, żeby tort się nie zapadł?
OdpowiedzUsuńAle w jakim sensie że na środku? To trzeba równo przeciąć i nie za dużo nasączyć . Pozdrawiam
Usuńdziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń