środa, 9 października 2019

rozgrzewająca zupa krem z kalafiora


...aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z kalafiora z dodatkiem curry i kurkumy, gotowa w 25 minut. 
Fajnym dodatkiem są grzanki z czosnkowej bagietki posypanej żółtym serem...





1 mały kalafior
500 ml bulionu z warzyw (może być też rosół)
szklanka mleka
1 mała cebula
1 łyżeczka curry
0,5 łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
2 łyżki masła 




W średnim garnku roztapiamy masło,podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kurkumę oraz curry; mieszamy a następnie wrzucamy kalafiora podzielonego na małe różyczki. Wlewamy bulion i mleko. Gotujemy zupę na średnim ogniu, aż kalafior będzie miękki – około 15 minut.

Kiedy kalafior jest już miękki, zdejmujemy garnek z gazu i blenderem miksujemy na krem.

Jeśli zupa jest za gęsta można dodać do niej trochę wody. Stawiamy z powrotem na małym gazie i pieprzymy oraz solimy do smaku. 


20 komentarzy:

  1. Chętnie rozgrzała bym się taką zupką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mocowane zupy i jeszcze kalafior
    Brzmi obiecująco

    OdpowiedzUsuń
  3. na tę porę roku taka zupa to skarb;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gorgeous colour and I bet it's very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na taką zupkę nie trzeba mnie namawiać :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna zupa, zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem bardzo ciekawa smaku kalafiorowej dosmaczonej kurkumą i curry:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kalafior pod każdą postacią. Takim kremem z chęcią bym się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham kalafior! na surowo, w zupie, sałatce, jako surowy popcorn :)

    Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie.

    Przyjemności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka zupa na pewno jest pyszna :) Często robię curry z dodatkiem kalafiora i to połączenie bardzo mi odpowiada i smakuje

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny kolorek i z pewnością świetny smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepysznie wygląda!
    Zjadłabym od razu...

    OdpowiedzUsuń
  13. Ta zupka jest zdecydowanie dla mnie. Pycha!

    OdpowiedzUsuń