...przepis na tą szarlotkę z przepisu Magdy Gessler to był u nas hit ubiegłorocznej jesieni oraz zimy; ne było miesiąca żebym jej nie piekła. W sumie nadal jest, bo co ruszą ją pieczemy.
Ciasto jest mega kruche i maślane. Przepis
na małą blaszkę 23x25cm
2 kg jabłek
2,5 szkl mąki
200 g masła
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Mąkę , masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
2,5 szkl mąki
200 g masła
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Mąkę , masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.
Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.
Anything with buttery streusel is irresistible for me!
OdpowiedzUsuńjak najlepsza to trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńPychotka☺
OdpowiedzUsuńsmakowite :))
OdpowiedzUsuńPodstawiam talerzyk po jeden kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńAle na zdjeciu jest kilka warsrw ciasta.. w przepisie dwie. O co chodzi?
OdpowiedzUsuńto są trzy kawałki jeden na drugim położone ;)
Usuńso beautiful Izaa!
OdpowiedzUsuńZrobię :) Wygląda obłędnie. Byłam u niej w cukierni i najbardziej skanowała nam szarlotka z bezą.
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam szarlotkę z kruszonką, bo za mną chodziła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńWyglada niezwykle okazyjnie, bardzo nietuzinkowe wydanie - najgorsze jest jednak to ,że ja totalnie nie znoszę szarlotki :-(
OdpowiedzUsuńNo robię jak nic :-) Uwielbiam szarlotki :-)
OdpowiedzUsuńAle ta szarlotka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńPyszne jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuńMniam! Moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upiekłam☺pychotka☺faktycznie smakuje i jest obłędna☺a ciepła z lodami to poezja☺☺☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam szarlotkę w każdej wersji :)
OdpowiedzUsuńMuszę ją upiec!
OdpowiedzUsuńFiu,fiu elegancka :-)aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńPierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wygląda:D :**
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńZapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl
Najlepsza, nie ma wątpliwości :)
OdpowiedzUsuńWow, cudowna szarlotka :) Aż mam ochotę w tej chwili ją przygotować :)
OdpowiedzUsuńO jak zapachnialo jablkami, musze ja upiec :)
OdpowiedzUsuńWypróbowana w ten weekend - no rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńSmakowita! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotki w każdej postaci
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek bo uwielbiam szarlotki 😊
OdpowiedzUsuńCzy po podpieczeniu ciasta jabłka wykładamy gorące czy zimne już?
OdpowiedzUsuńja wykładam na ciepłe
UsuńCzym mogę zastąpić bułkę tartą?
OdpowiedzUsuńmozna całkiem pominąć :)
UsuńJaki wymiar blaszki na te ciasto
OdpowiedzUsuń23x25cm
UsuńJak długo dusimy jabłka?...
OdpowiedzUsuńmniam mniam pyszna szarlotka
OdpowiedzUsuńSzarlotka wybitna.Ja pozostale bialka wykorzystuje. Ubijam bialka z cukrem i potem posypuje kruszonką.
OdpowiedzUsuńRobię podobną z tą różnicą, że ubijam białka z odrobiną cukru i wlewam ją na warstwę jabłek. Następnie tak jak w przepisie ścieram na białka ciasto😉
OdpowiedzUsuń