środa, 16 października 2019

szarlotka Magdy Gessler - najlepsza!!!


...przepis na tą szarlotkę z przepisu Magdy Gessler to był u nas hit ubiegłorocznej jesieni oraz zimy; ne było miesiąca żebym jej nie piekła. W sumie nadal jest, bo co ruszą ją pieczemy. 
Ciasto jest mega kruche i maślane. Przepis na małą blaszkę 23x25cm



2 kg jabłek
2,5 szkl mąki
200 g masła
3 żółtka
2 łyżki cynamonu
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania



Mąkę , masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli zagniatamy. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.

Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut.

42 komentarze:

  1. Anything with buttery streusel is irresistible for me!

    OdpowiedzUsuń
  2. jak najlepsza to trzeba spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podstawiam talerzyk po jeden kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale na zdjeciu jest kilka warsrw ciasta.. w przepisie dwie. O co chodzi?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są trzy kawałki jeden na drugim położone ;)

      Usuń
  5. Zrobię :) Wygląda obłędnie. Byłam u niej w cukierni i najbardziej skanowała nam szarlotka z bezą.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio też robiłam szarlotkę z kruszonką, bo za mną chodziła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam szarlotkę w każdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada niezwykle okazyjnie, bardzo nietuzinkowe wydanie - najgorsze jest jednak to ,że ja totalnie nie znoszę szarlotki :-(

    OdpowiedzUsuń
  9. No robię jak nic :-) Uwielbiam szarlotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ta szarlotka wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Właśnie dziś upiekłam☺pychotka☺faktycznie smakuje i jest obłędna☺a ciepła z lodami to poezja☺☺☺

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z jabłkami, pyszności. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychotka, uwielbiam szarlotkę w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fiu,fiu elegancka :-)aż ślinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Witaj :)
    Zapraszamy do rejestracji na www.katalogsmakow.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Najlepsza, nie ma wątpliwości :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow, cudowna szarlotka :) Aż mam ochotę w tej chwili ją przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O jak zapachnialo jablkami, musze ja upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wypróbowana w ten weekend - no rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam szarlotki w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie bym zjadła kawałek bo uwielbiam szarlotki 😊

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy po podpieczeniu ciasta jabłka wykładamy gorące czy zimne już?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czym mogę zastąpić bułkę tartą?

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki wymiar blaszki na te ciasto

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak długo dusimy jabłka?...

    OdpowiedzUsuń
  26. mniam mniam pyszna szarlotka

    OdpowiedzUsuń
  27. Szarlotka wybitna.Ja pozostale bialka wykorzystuje. Ubijam bialka z cukrem i potem posypuje kruszonką.

    OdpowiedzUsuń
  28. Robię podobną z tą różnicą, że ubijam białka z odrobiną cukru i wlewam ją na warstwę jabłek. Następnie tak jak w przepisie ścieram na białka ciasto😉

    OdpowiedzUsuń