środa, 2 października 2019

tort orzechowy


...nie przepadam za orzechowymi wypiekami, a raczej powinnam napisać to w czasie przeszłym bo ten tort tak bardzo mi posmakował, iż z pewnością jeszcze nie raz go zrobię. 
Składniki podane na tortownicę średnicy 22cm. Na prawdę szczerze polecam ten tort...






ciasto orzechowe:
6 jajek
6 łyżek cukru
3/4 szkl mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:
4 żółtka
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szkl
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
300g masła
1 szklanka mielonych orzechów włoskich

dodatkowo dżem do przełożenia tortu

nasączenie:
jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.



 
biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.

krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.

Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń.  Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej.

Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.

Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.




40 komentarzy:

  1. Z takim tortem można świętować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny <3 Uwielbiam orzechowe smaki. Ale tylko o tej porze roku i zimą. Wygląda cudownie. No nie odmówiłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje smaki, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, jaki piękny!
    To ja poproszę!
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  5. Akurat szukam pomysłu na swój tort urodzinowy. A że uwielbiam orzechy chyba właśnie znalazłam!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjny torcik :-) Moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny torcik, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały. Jak z najlepszej, tradycyjnej cukierni.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny tort i z pewnością pyszny, ponieważ zawiera moje ulubione orzechy włoskie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda zjawiskowo, chociaż nie jestem fanką orzechów to z chęcią skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda wspaniale ❤ uwielbiam orzechowe wypoeki😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja wszystkie Twoje desery po prostu zjadam oczami! <3 Cudowny! <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja wprost przeciwnie - uwielbiam wszystko co z orzechami. Twój torcik od razu wpadł mi w oko. Jestem pewna, że by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten tort zachwyca! Muszę koniecznie wypróbować przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Na pewno zrobię, mam mnóstwo orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. No cudo po prostu, zjadłabym z ogromną przyjemnością <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Kocham orzechy w każdej postaci, a tor prezentuje się przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana wygląda cudownie i jestem pewna, że jest pyszny 😃

    OdpowiedzUsuń
  19. Piękny!
    Na pewno wspaniale smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny przepis, może wypróbuję na urodziny córki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Smakowity przepis. Idealny na jesienne przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. My wciąż zajęci bo albo praca albo grzybki a tu takie delicje... mniam. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  23. Cos mi malo gesty ten krem wyszedl :/

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki smak dżemu będzie najlepszy do tego tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi najlepiej smakuje z dżemem z czarnej porzeczki bądź wiśniowym

      Usuń
  25. A na srednicę 16 cm jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń
  26. Myślę że tak 3/4 z podanych proporcji

    OdpowiedzUsuń
  27. Zrobiłam, podałam i wszyscy byli zachwyceni. Ja też! Smak idealny. Nasączyłam po swojemu, czyli wodą z miodem i cytryną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakował i dziękuję za komentarz

      Usuń
  28. Jaka średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  29. Co zrobić, żeby tort się nie zapadł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w jakim sensie że na środku? To trzeba równo przeciąć i nie za dużo nasączyć . Pozdrawiam

      Usuń