...jako
że właśnie mamy sezon na dynię, gości ona często na naszym stole.
Smakujemy ją w przeróżnych postaciach w ciastach, deserach, zupach. Tym
razem będzie to danie makaronowe z sosem na bazie śmietanki.
Przepis prosty, szybki i a danie bardzo smaczne.
300 g obranej dyni
1 pierś z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
około 50 ml bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka kurkumy
makaron rigatoni
Dynię obieramy ze skóry; miąższ kroimy w niedużą kostkę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka; podsmażamy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek; chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.
Następnie wrzucamy dynię i smażymy na niedużym ogniu przez około 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy kurkumę i doprawiamy solą, pieprzem i dusimy kilka minut.
Wlewamy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewamy chwilę
Looks so delicious and moreish!
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na szybki i pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńOh good recipe darling
OdpowiedzUsuńxx
Bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńNo i totalnie moje smaki...
x x x
Super danie,to coś dla mojej rodziny :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, idealne na jesień :)
OdpowiedzUsuńPyszne ;-D
OdpowiedzUsuńPycha, też zajadamy się dynią ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie♥
OdpowiedzUsuńPysznie a nawet przepysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPychota od A do Z :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że boję się dyni jak jasny gwint. Bo raz wyjdzie i cała rodzina się zajada, a raz to nawet ja pluję na odległość. Nie potrafię łączyć tu smaków, przypraw, żeby mieć pewność, że będzie ok.
OdpowiedzUsuńDanie idealne na ten czas!
OdpowiedzUsuńPysznie danie :-)
OdpowiedzUsuń