środa, 20 listopada 2019

rigatoni z kurczakiem i dynią


...jako że właśnie mamy sezon na dynię, gości ona często na naszym stole. Smakujemy ją w przeróżnych postaciach w ciastach, deserach, zupach. Tym razem będzie to danie makaronowe z sosem na bazie śmietanki. 
Przepis prosty, szybki i a danie bardzo smaczne.





300 g obranej dyni
1 pierś z kurczaka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30%
2-3 łyżki oleju
1 łyżka masła
około 50 ml bulionu warzywnego lub wody
sól i pieprz do smaku
płaska łyżeczka kurkumy
makaron rigatoni



Dynię obieramy ze skóry; miąższ kroimy w niedużą kostkę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka; podsmażamy.  Następnie dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek; chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli.

Następnie wrzucamy dynię i smażymy na niedużym ogniu przez około 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy kurkumę i doprawiamy solą, pieprzem i dusimy kilka minut.

Wlewamy śmietankę, zagotowujemy i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Mieszając podgrzewamy chwilę


17 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł na szybki i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor!
    No i totalnie moje smaki...
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie,to coś dla mojej rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne danie, idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, też zajadamy się dynią ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Przyznam, że boję się dyni jak jasny gwint. Bo raz wyjdzie i cała rodzina się zajada, a raz to nawet ja pluję na odległość. Nie potrafię łączyć tu smaków, przypraw, żeby mieć pewność, że będzie ok.

    OdpowiedzUsuń