poniedziałek, 20 stycznia 2020

budyniowa babka piaskowa


...za babkami piaskowymi raczej nie przepadam, ale od czasu do czasu piekę budyniową babkę piaskową. 
Ciasto jest smaczne i proste do zrobienia. Podane składniki są na jedną keksówkę...







3 duże jajka
125g masła
0,5 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
  


Jajka ubijamy na puch razem z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodajemy budyń i obydwie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Wszystko dobrze ubijamy.
Na końcu dodajemy wrzące masło (to ważne aby było wrzące) i jeszcze chwilę ubijamy.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Pieczemy w 170 st C około 40 min. do suchego patyczka.

25 komentarzy:

  1. Mój junior jest wielbicielem babek i w zasadzie innych ciast prawie nie jada. Będziemy więc testować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna babeczka kochana :-) porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. what beautiful cake !!! lovely!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A beautiful cake with wonderfully tender and even crumb!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też nie przepadam za piaskową...Nie wiem czy w ogóle kiedyś piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie :) Babka z budyniem jest bardzo delikatna.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię babki, więc dla mnie jak najbardziej pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Raczej wolę babki drożdżowe, ale ta choć piaskowa to wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Babka idealna na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest coś dla nas. Lubimy ciasta drożdżowe i ucierane. Babka jest bardzo apetyczna.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię takie babki do kawy <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Kanapki z budyniem? Chcę o tym wiedzieć!

    OdpowiedzUsuń
  13. Babka wyszła wyśmienita polecam przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę upiec taką moim chłopakom!

    OdpowiedzUsuń
  15. Czasem lubię zjeść taką babkę :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię babkę piaskową :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prosta w wykonaniu i bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń