...Magic cake bardzo proste w wykonaniu ciasto a magiczne ponieważ do formy wlewamy jednolite ciasto a podczas pieczenia a raczej studzenia powstają trzy różne warstwy. Dolna warstwa tego ciasta jest zwarta, nieco zakalcowata. Środkowa warstwa to jakby delikatny krem budyniowy; a górna warstwa ciasta, to ciasto sufletowe.
Moje ciasto jest dość niskie bo piekłam w formie 20x25cm następnym razem upiekę w mniejszym naczyniu żaroodpornym. W tortownicy nie radzę piec bo ciasto jest rzadkie i jest ryzyko że nam wypłynie; no chyba że macie super szczelną...
4 jajka
łyżeczka octu
1 łyżka wody
1/2 szklanki cukru
125 g masła
3/4 szklanki mąki
500 ml letniego mleka
łyżeczka octu
1 łyżka wody
1/2 szklanki cukru
125 g masła
3/4 szklanki mąki
500 ml letniego mleka
masło rozpuścić i przestudzić. Białka z octem ubić na sztywno, odstawić na bok. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko.
Na końcu partiami, delikatnie dodawać ubite białka; ja już na tym etapie mieszam rózgą.
Masę (będzie bardzo rzadka) przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut (po potrząśnięciu blaszką powinno się lekko ruszać) w temperaturze 160 stopni. Wystudzić; posypać cukrem pudrem...
Wygląda fajnie, ale wole je oglądać bo sama raczej go nie będę piekła ;) :)
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie Tobie wyszło :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Two cakes in one...awesome!
OdpowiedzUsuńmuszę je zrobić!
OdpowiedzUsuńniesamowite! musi to chyba jakos wynikać z gęstości składników
OdpowiedzUsuńBardzo dobre jest to ciacho, robiłam dawno temu, ale nawet nie zdążyłam cyknąć fotki, tak szybko zniknęło ;-)
OdpowiedzUsuńWidziałam już kiedyś na jakimś filmiku to ciasto. Bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńRobiłam, robiłam - bardzo efektowne!
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, muszę się za ie jeszcze raz zabrać.
xxx
Trzy w jednym😉i to przy jednym pieczeniu. Ciekawe i coś innego:)
OdpowiedzUsuńThis cake looks wonderful and delicious !!
OdpowiedzUsuńNa pierwszy rzut oka wygląda jak kremówka, ale smakuje zdecydowanie lepiej!!! Zrobiłam wczoraj i przepadłam!
OdpowiedzUsuńCiekawy efekt, nie słyszałam o takim cieście, warto przetestować :)
OdpowiedzUsuńJuż tak dawno widziałam je i do tej pory nie upiekłam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda grubo, pyszne podwójnie. Dziękuję ci za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia z Indonezji.
wygląda przepysznie 🤤
OdpowiedzUsuńMagicznie pobudza moje kubki smakowe! Obłędnie smaczne! :D
OdpowiedzUsuńMmmmniam!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńKochana wpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńNie znałam tego przepisu i już czeka w kolejce do wypróbowania. Zapowiada się ciekawie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to ciasto. Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie widziałam takiego ciasta. Wygląda wyśmienicie a przepis jest zdumiewający. Jak to się dzieje?
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym cieście. Muszę w końcu spróbować je zrobić.
OdpowiedzUsuńPyszne, bardzo je lubię :) Pięknie wyszło <3
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę je upiec <3
OdpowiedzUsuńJaki to rozmiar i rodzaj blaszki?
OdpowiedzUsuńja miałam zwykłą kwadratową 20x25cm. Tortownicy nie polecam bo ciasto jest płynne no chyba że masz mega szczelną, Dobrze jest też upiec w naczyniu żaroodpornym
UsuńJednym słowem ciasto jest MAGICZNE :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń20x25
Usuń