środa, 1 lipca 2020

magic cake - magiczne ciasto trzywarstwowe


...Magic cake bardzo proste w wykonaniu ciasto a magiczne ponieważ do formy wlewamy jednolite ciasto a podczas pieczenia a raczej studzenia powstają trzy różne warstwy. Dolna warstwa tego ciasta jest zwarta, nieco zakalcowata. Środkowa warstwa to jakby delikatny krem budyniowy; a górna warstwa ciasta, to ciasto sufletowe.

Moje ciasto jest dość niskie bo piekłam w formie 20x25cm następnym razem upiekę w mniejszym naczyniu żaroodpornym. W tortownicy nie radzę piec bo ciasto jest rzadkie i jest ryzyko że nam wypłynie; no chyba że macie super szczelną...








4 jajka
łyżeczka octu
1 łyżka wody
1/2 szklanki cukru
125 g masła
3/4 szklanki mąki
500 ml letniego mleka

 


masło rozpuścić i przestudzić. Białka z octem ubić na sztywno, odstawić na bok. W oddzielnym naczyniu ubić żółtka z cukrem na jasną masę.  Dodać masło oraz łyżkę wody i dalej zmiksować 1-2 minuty. Następnie przesiać do miski mąkę i dobrze połączyć mikserem. Powoli dolewać mleko. 

Na końcu partiami, delikatnie dodawać ubite białka; ja już na tym etapie mieszam rózgą.
 
Masę (będzie bardzo rzadka) przelać do natłuszczonej blaszki i piec 50 minut (po potrząśnięciu blaszką powinno się lekko ruszać) w temperaturze 160 stopni. Wystudzić; posypać cukrem pudrem...

 

27 komentarzy:

  1. Wygląda fajnie, ale wole je oglądać bo sama raczej go nie będę piekła ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto pięknie Tobie wyszło :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. niesamowite! musi to chyba jakos wynikać z gęstości składników

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre jest to ciacho, robiłam dawno temu, ale nawet nie zdążyłam cyknąć fotki, tak szybko zniknęło ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widziałam już kiedyś na jakimś filmiku to ciasto. Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam, robiłam - bardzo efektowne!
    Przypomniałaś mi, muszę się za ie jeszcze raz zabrać.
    xxx

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzy w jednym😉i to przy jednym pieczeniu. Ciekawe i coś innego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. This cake looks wonderful and delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pierwszy rzut oka wygląda jak kremówka, ale smakuje zdecydowanie lepiej!!! Zrobiłam wczoraj i przepadłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy efekt, nie słyszałam o takim cieście, warto przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już tak dawno widziałam je i do tej pory nie upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda grubo, pyszne podwójnie. Dziękuję ci za przepis.
    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  13. Magicznie pobudza moje kubki smakowe! Obłędnie smaczne! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kochana wpraszam się na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie znałam tego przepisu i już czeka w kolejce do wypróbowania. Zapowiada się ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo mi się podoba to ciasto. Ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie widziałam takiego ciasta. Wygląda wyśmienicie a przepis jest zdumiewający. Jak to się dzieje?

    OdpowiedzUsuń
  18. Słyszałam o tym cieście. Muszę w końcu spróbować je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne, bardzo je lubię :) Pięknie wyszło <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Koniecznie muszę je upiec <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jaki to rozmiar i rodzaj blaszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam zwykłą kwadratową 20x25cm. Tortownicy nie polecam bo ciasto jest płynne no chyba że masz mega szczelną, Dobrze jest też upiec w naczyniu żaroodpornym

      Usuń