niedziela, 9 sierpnia 2020

kawa frappe – mrożona kawa po grecku

 

 
...frappe - mrożona grecka kawa doskonała na upalne dni. Jest idealna nie tylko dla wielbicieli kawy. Do kawy można dodać kostki lodu a jeszcze lepiej kostki mrożonej kawy. Składniki na dwie kawy...


 
 
 
 
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
4 łyżki wody
mleko




Do wysokiego naczynia wsypujemy kawę rozpuszczalną dodajemy cukier i tyle zimnej wody, by zakryła sypkie składniki.

Mieszankę ubijać mikserem na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej, sztywnej piany.

Następnie pianę przekładamy do szklanek i delikatnie wlewamy zimne mleko. Podajemy od razu po przygotowaniu z dwoma kostkami lodu; lód nie jest konieczny można go pominąć.

33 komentarze:

  1. Obłędna. Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale apetycznie wygląda! Lepiej niż z kawiarni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, niestety nie mogę pić kawy rozpuszczalnej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowita kawka! Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takie upały jak są obecnie taka kawa będzie idealna :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda świetnie! chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam!!! Uwielbiam kawę frappe. Zawsze zamawiam ją w kawiarniach latem i zupełnie nie wiem czemu nigdy nie robiłam jej w domu?
    Od teraz się to zmieni. Z Twoim przepisem uda się na pewno.
    Kawa wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  8. na taką pogodę jak teraz będzie wprost idealna! muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiesz jak ta kawa za mną „chodziła” podczas upału. Super !

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry gratuluję rozkoszy pokazanej na Twoim blogu. Chciał wszystko udowodnić. Dziękuję Izaa za odwiedzenie i komentowanie mojego bloga, zapraszam do bycia moim obserwatorem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chociaż nie lubię pić kawy, to ta wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam frappe. Z Grecji przywiozłam fikuśną szklankę do tej mrożonej kawy. W sezonie letnim codziennie się taką kawusią raczę. Nie dodaję jednak cukru.

    OdpowiedzUsuń
  13. It looks delicious I loved it Thanks for sharing I will try it at home

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba się o kawę z mlekiem pokuszę...taką kawę:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Boska! Uwielbiam kawę, a taka na upalne dni jest najlepsza!
    Prezentuje się bardzo smakowicie! <3

    OdpowiedzUsuń
  16. what beautiful and delicious recipe!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepis, bo bardzo prosty. Ja zalewam kawę i cukier puder mlekiem skondensowanym i ubijam w shakerze (można z nim potańczyć). Potem wystarczy już dolać lodowatej wody :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rzeczywiście na upały idealna :)

    OdpowiedzUsuń