wtorek, 8 września 2020

sernik wiejski

 

...najczęściej piekę ciasta sprawdzone na blogach. Wiele razy coś mi nie wyszło jak piekłam z przepisów gazetowych czy innych nie sprawdzonych. Ale na ten sernik miałam ochotę. Szczerze powiedziawszy piekłam go z "duszą na ramieniu" bo w masie serowej nie było ani mąki czy budyniu jak to przeważnie w sernikach bywa. Na szczęście sernik się udał...




spód:
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

ser:
1,5 kg sera dwukrotnie mielonego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
400ml  śmietany kremówki
sok z cytryny


 

składniki ciasta zagniatamy i wykładamy nim blachę do pieczenia 24x36cm. Podpiekamy ok 10 minut w 180st.

cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy  partiami ser, sok z cytryny, śmietanę kremówkę i na końcu ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wszystko mieszamy i wlewamy do formy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180-170st i pieczemy godzinę...

Po upieczeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź polewą czekoladową


29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. minimalnie; na zdjęciu ten pierwszy kawałek jest od brzegu blachy i jak widać z 0,5 cm opadł

      Usuń
  2. Mniam, mniam uwielbiam serniczki! Twój wygląda naprawdę apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Izza really beautiful and Im sure delicious!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciezki i smaczny :) prawdziwy sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno takiego sernika nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny serniczek i rzeczywiscie ciekawy przepis bez typowych dodatkow do sera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny serniczek, a kwiatki jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny i pyszny sernik, uwielbiam Twoje zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny! Rzeczywiście gazetowe przepisy nie zawsze są sprawdzone☺

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja rodzinka uwielbia serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze gdy pieke sernik to pod spod blachy wkladam feremke z goraca woda , nigdy nie opada

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Z chęcią się na niego skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik mistrzowski, własnie mąż zagląda mi przez ramię i się oblizuje ....:D

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham serniki, a ten wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten sernik wygląda idealnie. W delikatności nie można wątpić.
    Dziękuję za przekazany przepis.

    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam serniki.Ten wygląda super 😍

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja jestem szczęściarzem, bo mam dostęp do domowego sera "prosto od krowy". Pewnie taki sernik byłby jeszcze lepszy :-)

    OdpowiedzUsuń