...najczęściej piekę ciasta sprawdzone na blogach. Wiele razy coś mi nie wyszło jak piekłam z przepisów gazetowych czy innych nie sprawdzonych. Ale na ten sernik miałam ochotę. Szczerze powiedziawszy piekłam go z "duszą na ramieniu" bo w masie serowej nie było ani mąki czy budyniu jak to przeważnie w sernikach bywa. Na szczęście sernik się udał...
spód:
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ser:
1,5 kg sera dwukrotnie mielonego
8 jajek
1,5 szklanki cukru
400ml śmietany kremówki
sok z cytryny
składniki ciasta zagniatamy i wykładamy nim blachę do pieczenia 24x36cm. Podpiekamy ok 10 minut w 180st.
cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy partiami ser, sok z cytryny, śmietanę kremówkę i na końcu ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie wszystko mieszamy i wlewamy do formy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200st na 10 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180-170st i pieczemy godzinę...
Po upieczeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź polewą czekoladową
That looks so tender and yummy.
OdpowiedzUsuńCzy ten sernik opada ?
OdpowiedzUsuńminimalnie; na zdjęciu ten pierwszy kawałek jest od brzegu blachy i jak widać z 0,5 cm opadł
UsuńMniam, mniam uwielbiam serniczki! Twój wygląda naprawdę apetycznie!
OdpowiedzUsuńIzza really beautiful and Im sure delicious!
OdpowiedzUsuńIdealny sernik :)
OdpowiedzUsuńciezki i smaczny :) prawdziwy sernik :)
OdpowiedzUsuńDawno takiego sernika nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek i rzeczywiscie ciekawy przepis bez typowych dodatkow do sera :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPyszny serniczek, a kwiatki jesienne :)
OdpowiedzUsuńPiękny i pyszny sernik, uwielbiam Twoje zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńkocham serniki!
OdpowiedzUsuńCudny! Rzeczywiście gazetowe przepisy nie zawsze są sprawdzone☺
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka uwielbia serniki :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek! <3
OdpowiedzUsuńPiękny sernik, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńZawsze gdy pieke sernik to pod spod blachy wkladam feremke z goraca woda , nigdy nie opada
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Z chęcią się na niego skuszę.
OdpowiedzUsuńSernik mistrzowski, własnie mąż zagląda mi przez ramię i się oblizuje ....:D
OdpowiedzUsuńKocham serniki, a ten wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńWydląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda idealnie. W delikatności nie można wątpić.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przekazany przepis.
Pozdrowienia z Indonezji.
Wygląda na bardzo puszysty!
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki.Ten wygląda super 😍
OdpowiedzUsuńJa jestem szczęściarzem, bo mam dostęp do domowego sera "prosto od krowy". Pewnie taki sernik byłby jeszcze lepszy :-)
OdpowiedzUsuńcudnie wygląda <3
OdpowiedzUsuńPiękny, lubię tego typu serniki.
OdpowiedzUsuń