wtorek, 27 października 2020

knedle z mięsem

...zawsze robiłam knedle bardziej na słodko z truskawkami bądź śliwkami, dziś na obiad wypróbowałam wersję  wytrawną z mięsem mielonym. Mięso można podsmażyć razem z cebulką ale jak dla mnie lepsze jest surowe no i lepiej się formują...

 
 
 
 
 
 
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
1 duże jajko

farsz:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
majeranek
sól, pieprz


 
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
 
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy czosnek i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przekładamy do mięsa mielonego; doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.

Przestudzone ziemniaki przekładamy do większej miski i przyklepujemy, nożem zarysowujemy krzyż. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko o zagniatamy. Bierzmy trochę ciasta formujemy kulę, spłaszczamy. Na środek wkładamy farsz i zlepiamy.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na gotującą wodę wkładamy knedle i zmniejszamy nieco ogień i gotujemy ok 10 minut. Ugotowane knedle podajemy z podsmażoną cebulą...

 

 

 

 

27 komentarzy:

  1. Bardzo lubię knedle ze śliwką, z mięsem nie jadłam, ale myślę, że też przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zazwyczaj robię knedle na słodko. Ale mi narobiłaś smaka na takie z mięsem 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko! Ależ mi narobiłaś ochoty!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotki i takie okraszone jakie właśnie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja lubię właśnie najbardziej z mięsem, oj dawno nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, muszę w końcu zrobić ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wybornie. Nadzienie przepyszne. Też jestem zwolenniczką surowego mięsa do nadziewania.

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj muszę w końcu zrobić, bo narobiłaś mi strasznej ochoty :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie wolę knedle w wersji wytrawnej, więc Twój przepis jest dla mnie idealny. I do tego surowym mięsem! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. These look fantastic! I've never made this sort of dumpling. I really owe it to myself to try, don't you think? :-) Really nice recipe -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis i zdjęcie. Aż się głodna zrobiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takich nie jadłam. U mnie knedle były zawsze na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetycznie wyglądają, jaz zawsze smaczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. U mnie właśnie zawsze na słono, za słodkimi knedlami nie przepadamy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam! Ależ mnie naszła ochota na takie kndeliki. Koniecznie muszę przygotować! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie też zawsze na słodko. Muszę przetestować.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiszę przepis, bo nigdy knedli nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nawet nie wiesz jaką mam ochotę na nie....

    OdpowiedzUsuń
  19. matko i córko, muszę zrobić, robisz smaka!

    OdpowiedzUsuń