...zawsze robiłam knedle bardziej na słodko z truskawkami bądź śliwkami, dziś na obiad wypróbowałam wersję wytrawną z mięsem mielonym. Mięso można podsmażyć razem z cebulką ale jak dla mnie lepsze jest surowe no i lepiej się formują...
1 kg ziemniaków
mąka pszenna
1 duże jajko
farsz:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
majeranek
sól, pieprz
mąka pszenna
1 duże jajko
farsz:
500g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
majeranek
sól, pieprz
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do przestygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy czosnek i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Przekładamy do mięsa mielonego; doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy.
Przestudzone ziemniaki przekładamy do większej miski i przyklepujemy, nożem zarysowujemy krzyż. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko o zagniatamy. Bierzmy trochę ciasta formujemy kulę, spłaszczamy. Na środek wkładamy farsz i zlepiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na gotującą wodę wkładamy knedle i zmniejszamy nieco ogień i gotujemy ok 10 minut. Ugotowane knedle podajemy z podsmażoną cebulą...
Przestudzone ziemniaki przekładamy do większej miski i przyklepujemy, nożem zarysowujemy krzyż. 1/4 ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko o zagniatamy. Bierzmy trochę ciasta formujemy kulę, spłaszczamy. Na środek wkładamy farsz i zlepiamy.
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy. Na gotującą wodę wkładamy knedle i zmniejszamy nieco ogień i gotujemy ok 10 minut. Ugotowane knedle podajemy z podsmażoną cebulą...
Bardzo lubię knedle ze śliwką, z mięsem nie jadłam, ale myślę, że też przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńThose dumplings look excellent!
OdpowiedzUsuńJa też zazwyczaj robię knedle na słodko. Ale mi narobiłaś smaka na takie z mięsem 😊
OdpowiedzUsuńO matko! Ależ mi narobiłaś ochoty!
OdpowiedzUsuńPychotki i takie okraszone jakie właśnie lubię :)
OdpowiedzUsuńJa lubię właśnie najbardziej z mięsem, oj dawno nie robiłam
OdpowiedzUsuńMniam, muszę w końcu zrobić ☺
OdpowiedzUsuńWyglądają wybornie. Nadzienie przepyszne. Też jestem zwolenniczką surowego mięsa do nadziewania.
OdpowiedzUsuńOj muszę w końcu zrobić, bo narobiłaś mi strasznej ochoty :-)
OdpowiedzUsuńoj, pyszności!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie wolę knedle w wersji wytrawnej, więc Twój przepis jest dla mnie idealny. I do tego surowym mięsem! Pycha!
OdpowiedzUsuńmieso surowe?
OdpowiedzUsuńtak surowe
UsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuńThese look fantastic! I've never made this sort of dumpling. I really owe it to myself to try, don't you think? :-) Really nice recipe -- thanks.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i zdjęcie. Aż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam. U mnie knedle były zawsze na słodko :)
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wyglądają, jaz zawsze smaczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńMNiam, mniammmmm. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają Izuś :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie zawsze na słono, za słodkimi knedlami nie przepadamy :)
OdpowiedzUsuńMniam! Ależ mnie naszła ochota na takie kndeliki. Koniecznie muszę przygotować! :)
OdpowiedzUsuńU mnie też zawsze na słodko. Muszę przetestować.
OdpowiedzUsuńZapiszę przepis, bo nigdy knedli nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiesz jaką mam ochotę na nie....
OdpowiedzUsuńmatko i córko, muszę zrobić, robisz smaka!
OdpowiedzUsuńLooks amazing, what a great way to have stuffed potato!
OdpowiedzUsuńJadłabym :)
OdpowiedzUsuń