środa, 4 listopada 2020

nazook - armeńskie ciastka z orzechami


...nazook znane również pod nazwą gata to pyszne orzechowe ciasteczka rodem z Armenii. W oryginalnym przepisie nie było w cieście cukru, ja dodałam 2 łyżki. Przepis z bloga "Dolcevita in my kitchen"

 

 

 

ciasto:
500 g mąki
0,5 łyzeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
szczypta soli
3/4 szkl kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru

kruszonka:
170g mąki
170g cukru
50g miękkiego masła
50g orzechów u mnie włoskie

dodatkowo:
1 jajko
mąka do podsypania


 

ciasto: wszystkie składniki zagniatamy. Formujemy  kulę i owijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

kruszonka: do miski wsypujemy mąkę i cukier dodajemy masło i zagniatamy wszystko na kruszonkę.

Orzechy drobno siekamy. Ja wrzuciłam do blendera. Jajko rozbijamy i rozdzielamy żółtko od białka do dwóch miseczek. Żółtko jak i białko roztrzepujemy widelcem.

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy mniej więcej na prostokąt 30x20cm. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy połową kruszonki oraz połową orzechów. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, lekko spłaszczamy ręką. Smarujemy żółtkiem oraz posypujemy kruszonką. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Zwinięte ciasto tniemy pod ukosem na kawałki mniej więcej 2cm. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35min w 180st 





22 komentarze:

  1. They look absolutely irresistible! Kinda reminds me of rugelach, which is my favurite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka! Widziałam gdzieś podobne i też czekają na swoją kolej do upieczenia 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie sliczne Ci wyszly ciasteczka, dziekuje za udostepnienie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie słyszałam o tych ciasteczkach, ale wyglądają bardzo apetycznie, na pewno warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze jakie fajne ciacha, ślinka leci od samego patrzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają zjawiskowo! Byłam w Armenii, ale takich ciastek nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasteczka na prawdę super się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ one pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany te ciasteczka prezentują się mega wybornie

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smaczne... zabrałaś mnie w podróż<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają fantastycznie. Nigdy nie słyszałam o takich ciasteczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy te piękne ciasteczka mogą poleżeć kilka dni?

    OdpowiedzUsuń
  13. This looks really beautiful and delicious !! xo

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniałe!
    Szkoda, że nie mogę jeść orzechów...

    OdpowiedzUsuń
  15. przepis wydaje się prosty, a jaki piorunujący efekt! cudo!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ło matko, aż mi się coś w środku zrobiło od tego widoku. Ja też poproszę takie ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń