wtorek, 6 października 2020

smalczyk z mięsem

 

...przepis na ten pyszny domowy smalczyk z mięsem dostałam latem od koleżanki z pracy; ale że były upały to zrobiłam dopiero teraz i szczerze polecam jeśli lubicie takie smarowidła do chleba. Oprócz mięsa potrzebujemy jeszcze smalcu i najlepiej jak byłby domowy...




1,5kg karkówki
800g smalcu
3-4 ząbki czosnku
2 cebule
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz



 

mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.

W dużym rondlu roztapiamy trochę smalcu i partiami obsmażamy mięso. Kiedy całość już obsmażamy dodajemy resztę smalcu, zmniejszamy ogień i od czasu do czasu mieszając smażymy mięso ok 1,5 godziny. 

Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i majeranek. Smażymy dalsze 30 minut. Smalec przekładamy do słoików; zakręcamy i odstawiamy do zastygnięcia...


22 komentarze:

  1. Pyszny, domowy smalczyk!
    Wieki nie jadłam! Ale mi narobiłaś smaku! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż byłby zachwycony :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie smarowidła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, całe wieki nie jadłam takiego domowego smalcu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest zdecydowanie jedna z ulubionych przekąsek mojej drugiej połówki :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie!
    Myślałam, żeby zrobić, ale się powstrzymywałam. Teraz nie mam hamulców...

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam ten smak ale dawno nie jadła :) Smacznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ukoronowanie moich marzeń w zimne dni (spójrz na awatara, SMALEC RZĄDZI!)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie frykasy to mój mąż lubi ^_^

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha a jesienią smakuje taki smalczyk wyjątkowo, do tego pajda swojskiego chleba...

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! kanapka ze smalcem i ogórkiem to życie! koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgrzeszyłabym, ale chętnie bym zjadła z pajdą świeżego chleba i ogórasem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój mąż byłby zachwycony takim smalczykiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealna propozycja na obecną pogodę. Smalcu z mięsem nigdy nie robiłam i widzę, że to był błąd, ponieważ wygląda obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O tej porze roku to wspaniały pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wszystko mam, ale chętnego by tłuszczyk pokroić brakuje....:P

    OdpowiedzUsuń