piątek, 20 listopada 2020

prosty pasztet wieprzowo-drobiowy


...pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy  lista składników trochę długa ale pasztet jest prosty do zrobienia i bardzo smaczny.  Z podanych składników wychodzą dwie duże keksówki ok. 25×11. 

Ja swój pasztet podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam dodatkowo rodzynki i pokrojone śliwki suszone i ten właśnie z dodatkami smakował mi bardziej...




1,3 kg łopatki wieprzowej
300g podgardla
3 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
500g wątróbki drobiowej
4 kulki ziela angielskiego
3 listki laurowe
kilka kulek pieprzu
garść suszonych grzybów
2 bułki kajzerki
3 jajka

pieprz
słodka papryka
ostra papryka
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
majeranek
czubryca

masło do smarowania formy
tarta bułka

 

Kurczaka obsmażamy, łopatkę, wołowinę i podgardle kroimy na  kawałki ok 4-5cm i również obsmażamy. Mięso i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Wyłączamy gaz, wkładamy surową wątróbkę, kajzerki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Na patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wystudzone mięso z warzywami oraz namoczoną bułką mielimy. Ja mieliłam dwukrotnie. Do masy dodajemy przyprawy do smaku, żółtka i ubite na sztywną pianę białka.

Keksówki  smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wykładamy pasztet i pieczemy ok 60 minut w 190st

11 komentarzy: