...pyszny pasztet drobiowo-wieprzowy lista składników trochę długa ale pasztet jest prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Z podanych składników wychodzą dwie duże keksówki ok. 25×11.
Ja swój pasztet podzieliłam na dwie części i do jednej z nich dodałam dodatkowo rodzynki i pokrojone śliwki suszone i ten właśnie z dodatkami smakował mi bardziej...
1,3 kg łopatki wieprzowej
300g podgardla
3 ćwiartki z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
500g wątróbki drobiowej
4 kulki ziela angielskiego
3 listki laurowe
kilka kulek pieprzu
garść suszonych grzybów
2 bułki kajzerki
3 jajka
pieprz
słodka papryka
ostra papryka
płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej
majeranek
czubryca
masło do smarowania formy
tarta bułka
Kurczaka obsmażamy, łopatkę, wołowinę i podgardle kroimy na kawałki ok 4-5cm i również obsmażamy. Mięso i warzywa przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu. Zalewamy zimną wodą tylko tak aby przykryła mięso; solimy.
Gotujemy ok 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie, W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Wyłączamy gaz, wkładamy surową wątróbkę, kajzerki i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Na patelni przesmażamy pokrojoną w półplasterki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wystudzone mięso z warzywami oraz namoczoną bułką mielimy. Ja mieliłam dwukrotnie. Do masy dodajemy przyprawy do smaku, żółtka i ubite na sztywną pianę białka.
Keksówki smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, wykładamy pasztet i pieczemy ok 60 minut w 190st
I would love have a slice right now :-) It looks seriously yummy.
OdpowiedzUsuńZnakomity!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelakie pasztety.
Wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPrzepis przyda się na Święta :)
OdpowiedzUsuńLubię śliwki w pasztetach. Wygląda bardzo smacznie <3
OdpowiedzUsuńPrzepysznie się prezentuje ten pasztet :D
OdpowiedzUsuńPyszny, idealny na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńna święta będzie pyszny!
OdpowiedzUsuńMniam, coś pysznego☺
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńW sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńPyszny, domowy i aromatyczny pasztet!
OdpowiedzUsuńLubię takie z dodatkiem grzybków.
Cudownie wygląda :D
Przepyszny taki domowy pasztecik
OdpowiedzUsuńPyszny taki domowy pasztet, to zupełnie inny wymiar :-)
OdpowiedzUsuńPycha 😊
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda, podsunęłaś mi pomysł na pieczyste na święta <3
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuń😋 Mniam
OdpowiedzUsuńMniam.... pysznie 😊
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. Uwielbiam domowe pasztety :-)
OdpowiedzUsuńBabcia bardzo często robiła taki pasztet. Jest nie do podrobienia w sklepach
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda wybornie! Przygotuje go na święta! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńJuż pachnie świętami...
OdpowiedzUsuńNa święta obowiązkowa pozycja, skorzystam z Twojego pomysłu jak będę piec pasztet.
OdpowiedzUsuń