piątek, 18 grudnia 2020

domowa polędwica łososiowa


...taką polędwicę miałam chęć zrobić od co najmniej 2 lat no i wreszcie zrobiłam. Przepisów na taką polędwicę w internecie jest wiele ja zrobiłam z przepisu który dostałam od koleżanki. Przypraw do obsypania można użyć dowolnych; takich jakie lubimy, ja dałam paprykę, czosnek i majeranek...






1-1.2kg schabu
1/3 szkl cukru
1/3 szkl soli
papryka w proszku
czosnek w proszku
majeranek




mięso oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem papierowym i obsypujemy ze wszystkich stron cukrem, wkładamy do naczynia i wstawiamy na 24godz do lodówki.
 
Po tym czasie schab płuczemy, osuszamy i posypujemy ze wszystkich stron solą, ponownie wkładamy na co najmniej 24 godziny do lodówki.
 
I ponownie po tym czasie mięso płuczemy osuszamy i posypujemy dokładnie przyprawami. Schab wkładamy w rajstopę :) zawiązujemy i wieszamy w temperaturze pokojowej gdzieś w kuchni na 4-5 dni

 

 

 

24 komentarze:

  1. Koniecznie muszę taką polędwicę przygotować. Przepis notuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robi wrażenie. Musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Ja jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. nie sądziłam,że można zrobić taką w domu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie się prezentuje. Na te święta nie robiłam, ale może później jeszcze się pokuszę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy sama nie robiłam polędwicy łososiowej, a bardzo lubię :)
    Twoja prezentuje się idealnie! Na pewno była bardzo smaczna :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Znacznie lepsza od tej sklepowej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam ale wygląda tak smakowicie, że pewnie się skuszę niebawem 😉

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, taka domowa wędlina to prawdziwy skarb :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prezentuje się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja lubię to uczucie, kiedy realizuje przepis do którego przymierzałam się długi czas. To rodzaj jakiegoś spełnienia. Wygada przesmacznie. Wspaniałych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już zrobiłam schab pieczony, ale przepis sobie zapiszę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda mega apetycznie :) Wesołych Świąt Iza :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda idealnie. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Domowa wędlinka najlepsza. Izuś życzę ci cudownych, rodzinnych i spokojnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też uwielbiam taką wędlinkę. U nas były już różne kombinacje co do przepisu. Pychotka - o niebo lepsza niż ze sklepu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Dużo dobrego o niej słyszałam, ale jeszcze sama nigdy nie robiłam , czas to zmienić :-) Dziękuje za inspiracje

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też ją robiłam! Jest pyszna - nie ma co gadać, kto nie robił - musi zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj zaczęłam robić dam znać jak wyjdzie. Ps. Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń