...bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...
100g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i starta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.
Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem
źródło: "Wypieki Beaty"
This is just so festive and beautiful! Bet it tastes just as amazing as it looks, Izaa.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda! Zapisuję przepis :) Na Wielkanoc będzie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńPiękna świąteczna babeczka. Można wiedzieć czym jest ozdobiona? :)
OdpowiedzUsuńpolana lukrem i udekorowana jajeczkami Milki
UsuńCo za wspaniały tort! Cytryna to jeden z moich ulubionych smaków. Zastanawiam się, dlaczego to robi różnicę, że mleko jest gorące? Zastanawiam się, czy gorące mleko nawilża mąkę.
OdpowiedzUsuńU Izunii jak zwykle królewski wypiek! Babka palce lizać:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna ta baba i smkaowita :D
OdpowiedzUsuńŚwięta idą i przepis na czasie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna babka, będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu :)
OdpowiedzUsuńPyszna babka, idealna <3
OdpowiedzUsuńPiękna. Lubię zaparzane ciasto.
OdpowiedzUsuńCudowna w tych pastelowych kolorach!
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka, musze koniecznie wyprobowac :)
OdpowiedzUsuńSuch a beautiful Cake! Looks Great! Thank you for sharing.
OdpowiedzUsuńCudowna babka.
OdpowiedzUsuńPiekna!
OdpowiedzUsuńJaka ona piękna :)
OdpowiedzUsuńPiękna i apetyczna baba. Prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję święta . Super
OdpowiedzUsuńTak się zastanawiam, czy dałoby się ją zrobić bez cukru? Staram się unikać takich rzeczy :)
OdpowiedzUsuńprosze zmniejszyc ilość ;) lub spróbować bez
UsuńEkstra babeczka 😋
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z tym zaparzaniem, na pewno wypróbuję :) Babka prezentuje się rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna, cudowny kolor:)
OdpowiedzUsuńPiękna babka ❤ jeszxze takiej nie piekłam 😉
OdpowiedzUsuńIzuniu, bardzo fajny ten przepis, nie wiedziałam, że inne ciasta (oprócz drożdżowego) można zaparzać mlekiem i efekt będzie taki smakowity! I ludziom na Interii tez się podobało, bo widziałam polubienia :-) Gratuluję i życzę najmilszych i zdrowych świąt!
OdpowiedzUsuńSuper babeczka, nie robiłam jeszcze takiej, muszę przetestować Twój przepis przy okazji :-)
OdpowiedzUsuńSmakowita babka i piękna w przekroju :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ją na święta - no pyszna! dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńcieszę się że smakowała ;)) pozdrawiam
UsuńRobiłam z 2/3 porcji - miałam niedużą foremkę, bo ta wielka mi zardzewiała :-(, a i tak musiałam ściąć "wybulony" wierzch - tak wyrosła! Jest bardzo puszysta i idealnie "piaskowa" :-)
UsuńIdealna babka :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna babeczka <3 Idealna :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, gdy babka jest tak przyjemnie wilgotna!
OdpowiedzUsuńBeautiful looking decorations. I'm sure it tasted amazing
OdpowiedzUsuńWitam, czy można upiec babkę w keksówce zamiast w formie z kominem?
OdpowiedzUsuńTak jak najbardziej
OdpowiedzUsuńBabeczka pyszna w smaku ale nie wiem dlaczego słabo wyrosła i zrobił się zakalec, jest taka zbita
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie,bo Pani opis babki tak mnie zachęcił, aby ją zrobić na te święta wielkanocne:)
OdpowiedzUsuńOtóż, czy od samego początku pieczemy ją niskiej tem. 160 stopni, to pewnie tez wpływa na jej jakość. Do jakiej wysokości foremki wylewamy babkę?czy dużo ona rośnie?
Studzimy w foremce, od razu nie wyjmujemy babki?
Tak ja cały czas piekę w takiej temp bo lubię jasne nie spieczone ciasta, z tego przepisu wychodzi duża babka tak 3cm przed rantem trzeba wylać. Upieczona babkę wyjmuje z formy tak po 10 minutach
UsuńSuper, wielkie dzięki, ja też lubię nie spieczone, niewysuszone ciasta.Czy mogę już dziś ją piec na wielkanoc??? nie za wcześnie?czym ja przykrywasz?
OdpowiedzUsuńJa bym upiekła jutro, ale jak dziś upieczesz też będzie dobra. Zazwyczaj w folię aluminiową bądź spożywcza zawijam
Usuń