środa, 17 marca 2021

babka cytrynowa zaparzana mlekiem

 

 

...bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...




100g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i starta skórka z jednej cytryny
szczypta soli



Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.

Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem



źródło: "Wypieki Beaty"

35 komentarzy:

  1. This is just so festive and beautiful! Bet it tastes just as amazing as it looks, Izaa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda! Zapisuję przepis :) Na Wielkanoc będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna świąteczna babeczka. Można wiedzieć czym jest ozdobiona? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polana lukrem i udekorowana jajeczkami Milki

      Usuń
  4. Co za wspaniały tort! Cytryna to jeden z moich ulubionych smaków. Zastanawiam się, dlaczego to robi różnicę, że mleko jest gorące? Zastanawiam się, czy gorące mleko nawilża mąkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. U Izunii jak zwykle królewski wypiek! Babka palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna ta baba i smkaowita :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta idą i przepis na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna babka, będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka, idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna. Lubię zaparzane ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna w tych pastelowych kolorach!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna babeczka, musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Such a beautiful Cake! Looks Great! Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna i apetyczna baba. Prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak się zastanawiam, czy dałoby się ją zrobić bez cukru? Staram się unikać takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze zmniejszyc ilość ;) lub spróbować bez

      Usuń
  16. Świetny pomysł z tym zaparzaniem, na pewno wypróbuję :) Babka prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękna babka ❤ jeszxze takiej nie piekłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Izuniu, bardzo fajny ten przepis, nie wiedziałam, że inne ciasta (oprócz drożdżowego) można zaparzać mlekiem i efekt będzie taki smakowity! I ludziom na Interii tez się podobało, bo widziałam polubienia :-) Gratuluję i życzę najmilszych i zdrowych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super babeczka, nie robiłam jeszcze takiej, muszę przetestować Twój przepis przy okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam ją na święta - no pyszna! dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakowała ;)) pozdrawiam

      Usuń
    2. Robiłam z 2/3 porcji - miałam niedużą foremkę, bo ta wielka mi zardzewiała :-(, a i tak musiałam ściąć "wybulony" wierzch - tak wyrosła! Jest bardzo puszysta i idealnie "piaskowa" :-)

      Usuń
  21. Przepiękna babeczka <3 Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, gdy babka jest tak przyjemnie wilgotna!

    OdpowiedzUsuń
  23. Beautiful looking decorations. I'm sure it tasted amazing

    OdpowiedzUsuń